VIDEO: golfpályák talaját jól szellőző, könnyű szerkezetű, homokos talajokból alakítják ki. Különösen a lyukak környékén lévő „greens” területeknek magas 80% feletti a homok tartalma. Ez biztosítja azt, hogy intenzív öntözés melletti erős taposás se tömöríti be a talajt. Ettől olyan szép zöld a gyep folyamatosan.
Ezért vannak nehéz helyzetben azok, akik agyagos talajon akarnak szép gyepet. A kötött talajokat lazítani kell homokkal, ásványi anyagokkal pl. perlit, vagy szervesanyaggal.
Van azonban a homokos talajoknak is hátránya!

- Már a világos színe is mutatja, hogy kevés benne a szervesanyag
- A homok szemcsék ~ százszor nagyobbak, mint az agyag részecskék, így a köztük lévő nagy réseken elfut a víz, hamar kiszárad
- Az alacsony humusz tartalom miatt nincs ami megkösse a vizet, és a tápanyagokat a gyökérzónában

A grafikonon látható, hogy a humusz alkotók mennyiségének a növelésével nő a növény gyökér tömege is. Ez kb. 100 ppm értéknél tetőzik, majd 300 ppm értéknél már csökken.
Ez azt jelenti, hogy a gyenge humusz tartalmú talajokban érdemes azok humusz tartalmát növelni,

Ezt a kísérletet 2016-ban az Ohio-i egyetem végezte.
A kísérletben egy 10 napos szárazságot szimuláltak, hogy ennek hatására a levelek hány %-a halt el. Látható, hogy a Blackjak lombkezelés hatására csak a levelek 20%-a sárgult el, míg a kezeletlen kontroll esetében ez 33%. Vagyis 40%-al kevesebb levél halt el!

Ezt a kísérletet az USA-ban lévő Michigan State University végezte 2013-ban Dr. K. Frank vezetésével.
A kísérletben a gyep színét nézték egy 10 fokozatú skálán. Látható, hogy a Blackjak lombra permetezése képes közel 1 egységgel zöldíteni a pázsitot!
Amerikai adatok alapján a javasolt dózis, hogy gyönyörű gyepünk legyen 0,5-1,5 liter/1.000 nm2 Blackjak. Hideg időben alacsonyabb dózist, meleg időben a magasabbat. A kijuttatást 2-4 hetente meg lehet ismételni.

VIDEO: Blackjak Európa vezető humusz terméke vegyszermentes eljárással készül, így a Leonarditban található összes hasznos alkotóelem bekerül. A termék pH-ja savas marad, vagyis a humuszsavak savak maradnak, és nem lúgosítjuk el a terméket, ami csökkenti a hatékonyságot.
De mi is az a sokat emlegetett folyékony humusz, a Blackjak?
VIDEO: Blackjak leonardite is named after Professor Leonard, who researched the subject. Leonardite is the lignification (mineralisation) of plant remains that have decomposed over millions of years, in effect a highly oxidised lignite that is mined in many places around the world. The product is named after two of Sofbey's executives (Mr Black and Mr Jak), which is a fitting reference to its blackness.
Did you know that the Blackjak Europe's No. 1 hummus product?
Although there are several types of liquid hops (e.g. peat or Hungarian leonardite) available on the market, the production process is completely unique, in addition to the origin of the raw material. At present, only the Blackjak is made without chemical intervention, using only physical grinding. The production process preserves the original, slightly acidic pH of around 5. Furthermore, as no chemical solvent extraction is used, all the original components of the hops (not only the soluble ones): humic, ulmic, fulvic and humic acids are retained.
Ezen blogposztunkban bővebben is írtunk Blackjak termékünkről és annak hatásáról. Szó esik többek között érdekes kísérleről és eredményekről is. Ezen cikkünkben pedig a gyepfilcről és a gyepszellőzetésről írunk részletesen.