Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

A méhek és a növényvilág kapcsolata

Méhecske a virágon

A méh és a növényvilág között a fejlődés folyamán nagyon szoros kapcsolat alakult ki. A növényvilág otthont és táplálékot kínál a méhnek. De mit nyújtanak egymásnak még?

Többek között a méh a növények szaporodásában tölt be pótolhatatlan szerepet. A méh természetes otthonául főként a fák odvai szolgálnak. 

A méh megporzó munkája

A virágos növények magot, gyümölcsöt csak akkor nevelhetnek, ha a szaporodás alapjául szolgáló ivarsejtjeik egyesülnek. Ezeket a sejteket a virágok termelik.  A virágpor ivaréretté válása után a portok felnyílik, a virágpor kihull belőle, szabaddá válik.

Mivel a virágpor mozgásképtelen, a két sejt találkozásához közvetítőre van szüksége. Ezt a szerepet a szél és a méh tölti be. A rovarok közül a legfontosabb a mézelő méh. A szél porozta növényekről csak annyit, hogy sokkal több virágport termelnek, mint a másik csoportba tartozók. 

A rovarporozta növények sokkal kevesebb virágport termelnek, virágporuk súlyosabb, nagyobb. Több olyan tulajdonsága is van, amelyek a rovarok közvetítő szerepét eredményesebbé teszi. A méh testére, akár virágport, akár nektárt gyűjt, minden meglátogatott virágból tapad virágpor. Ezt a virágpor-szemecskék felületének ragacsossága, érdessége és a méh kitinpáncélját borító szőrszálak nagyban elősegítik.

A méhcsalád dinamikája

A méhcsalád munkásegyedei nem pusztulnak el ősszel, mint egyéb családos rovaroké. Számuk ősz közeledtével csökken, de így is több ezer munkásméh tölti együtt a telet. A méh ragaszkodik ahhoz a növényhez, melynek virágait látogatni kezdte. Ezt a szabályt a méhek mintegy 70 %-a megtartja. 

A méhek vándoroltatása a méztermelés fokozása céljából hazánkban már régen elterjedt. Az utóbbi évtizedekben egyre több méhészetet vándoroltatnak növények megporzása céljából is. A vadon élő rovarok a virágok megporzását, minden emberi ráhatás nélkül, gyűjtőmunkájuk közben, mellékesen végzik el. 

Méhek és a gyümölcstermesztés

A méheknek a mag és a gyümölcstermesztésben való tervszerű hasznosítása sok országban a mezőgazdasági termelés szerves részévé vált. A méhészek megfelelő szolgáltatás fejében vállalják, hogy a termelő által kívánt időre a szükséges méhállományt a megporzandó növényhez biztosítják. Hazánkban egyre több gazdaság köt szerződést méhészekkel, megfelelő juttatás mellett. A jó termés egyik előfeltétele, hogy egy-egy virágot elegendő rovar látogassa meg. 

Még egy ok a vegyszermentes készítmények mellett!

A növényvédelemben használt vegyszerek nem csak a vadon élő megporzó rovarokban, hanem a méhekben is okozhatnak károkat. Ilyen sajnálatos esetek a kijáró méhekben okozzák a legtöbb vesztességet. Ezek a méhek repülése közben és a vegyszerezett növények virágain kerülnek érintkezésbe a méreggel. Gyakori, hogy a méreg a gyűjtő méhek testén vagy rakományán keresztül a kaptárba is bekerül, és a fiatal méhekben is kárt okoz. Az anyák általában csak súlyos esetekben hullanak el. 

A méhcsaládok pusztulása nem csak azért rossz, mert csökken a méztermelés, hanem azért is, mert akkor csökkenni fog a megporzott virágok száma. Emiatt pedig kevesebb új termés, és növény fog teremni. A DanubaGarden elkötelezett az organikus növénytermesztés mellett, így csak káros anyagoktól mentes termékeket kínál a “kis” kertészeknek.

🌸 A DanubaGarden megoldása 🌸

10 növényes Talajtakaró Mix Mikorrhizával

🌸 A virágok legjobb barátja

A termékben lévő pillangós virágú növények (fehérvirágú csillagfű, tavaszi bükköny, bíborhere, alexandriai here, somkóró) nitrogént kötnek meg a levegőből. A növények elpusztulása után lebomlanak a talajban, ez a nitrogén felvehető lesz a következő növények számára. Ezen pillangósok aránya a keverékben közel 60%.