Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Napégés növényeken: Hogyan segít az Ino Si?

Napégés

napégés a növények egyik leggyakoribb és legkárosabb problémája, amely különösen a nyári hónapokban jelentkezik. Ez különösen akkor fordul elő, ha a növények hirtelen napfénynek vannak kitéve, anélkül, hogy folyamatosan hozzászoktak volna a megnövekedett fényintenzitáshoz. A napégés nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem jelentősen csökkentheti a terméshozamot is.

Mit nevezünk napégésnek és milyen hatással van ez a növényeinkre?

A napégés olyan stresszhelyzet, amely akkor alakul ki a növényeken, amikor azok túlzott mennyiségű közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve. A növények nem képesek elegendő vizet felvenni és elpárologtatni ahhoz, hogy hűtsék magukat, ami a szövetek károsodásához vezethet.

A napégés növényeken, a leggyakoribb tünetek:

  1. Barnulás vagy fehéredés: a levelek barnulhatnak vagy fehéredhetnek, különösen azok a részek, amelyek közvetlenül vannak kitéve a napnak. 
  2. Száraz foltok: száraz, elhalt foltok jelenhetnek meg a leveleken. 
  3. Elhalványodás: a levelek színe kifakulhat, sárgássá vagy fakóvá válhat. 
  4. Levelek hervadása: a levelek lehervadhatnak vagy le is eshetnek

Mit tehetünk a napégés elkerülése érdekében?

  • Fokozatos hozzászoktatás: új növényeket vagy árnyékban nevelt növényeket fokozatosan szoktassunk hozzá az erős napfényhez.
  • Árnyékolás: különösen forró napokon használjunk árnyékoló hálókat vagy szöveteket a növények védelme érdekében.
  • Öntözés: biztosítsuk a növények megfelelő vízellátását, mivel a jól hidratált növények jobban ellenállnak a napégésnek.
  • Tápanyagellátás: fontos, a növénykondicionálás és olyan speciális tápanyagok használata, mint az Ino Si, amely növeli a növények természetes védekezőképességét.

Ino Si

Az Ino Si egy innovatív lombtrágya, nagyon magas (220g/l) szilícium tartalommal, mangánnal és cinkkel kiegészítve. A szilícium fontos szerepet játszik a növények egészségében és ellenálló képességében.

Ino Si

Mik a termék főbb tulajdonságai?

  1. Szilícium-tartalom: a szilícium segít megerősíteni a növények sejtfalait, ezáltal növelve azok ellenálló képességét a kártevők és betegségek ellen.
  2. Stressztűrés: javítja a növények stressztűrő képességét, beleértve az abiotikus stresszhatásokat, mint például az aszály vagy a káros UV sugárzás.
  3. Fotoszintézis javítása: növeli a fotoszintézis hatékonyságát, ami elősegíti a növények gyorsabb növekedését és jobb terméshozamát. 
  4. Tápanyagfelvétel: segít optimalizálni a növények tápanyagfelvételét, különösen a foszfor és a kálium hasznosítását. 
  5. Könnyű alkalmazás: mivel lombtrágya formájában kerül alkalmazásra, könnyen és gyorsan felvihető a növényekre permetezéssel. 
  6. Környezetbarát: a szilícium természetes eleme a talajnak, így a használata környezetbarát és fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot jelent. 

Az Ino Si használata különösen előnyös lehet olyan területeken, ahol a talaj szilíciumtartalma alacsony, vagy ahol a növények magasabb stressznek vannak kitéve. Ezen kívül hozzájárulhat a növények általános egészségének és a terméshozam növeléséhez is.

Hernyók által megrágott levélfelület - alapesetben és szilíciummal kezelve

University of York 2016-os kísérlete 5 különböző fűfélében: Hogyan hat a szilícium adagolás a rágó rovarok kártétele ellen? A Si tartalom emelése fokozta a növények ellenállóképességét a rágó rovarok ellen. A diagramon az látható, hogy a szilíciummal kezelt növényeket kevésbé rágták meg a rovarok.

Hogyan védi az Ino Si a növényeket a napégés ellen?

A növényt, ha támadás éri, akkor természetes módon is növeli magában a szilícium tartalmat. A szilícium kristályok képesek visszaverni a fényt, így csökken a káros UV sugárzás mértéke, mindemellett a nyári hőségben akár 1-2 fokkal is hűthetik a növényt. Optimalizálják a növények légcserenyílásának a működését, ezáltal növelik az aszálytűrését. Fontos megemlíteni, hogy a magasabb szilícium tartalmú növényeket elkerülik a rovarok és gomba kártevők is, mert a gomba hifa fonalak és a hernyók se szeretik az éles szilícium kristályokon való közlekedést.

Hogyan használd?

Az Ino Si használata rendkívül egyszerű és hatékony. Az alábbi lépések követésével biztosíthatjuk a növények védelmét a napégés ellen: 

  1. Előkészítés: a terméket 1-2%-os koncentrációban kell bekeverni, vagyis 10 liter permetlébe 1-2 dl Ino Si terméket kell önteni.
  2. Permetezés: permetezd a növények leveleire és gyümölcsökre a korai reggeli vagy késő esti órákban, amikor a nap nem tűz erősen. 
  3. Ismétlés: ismételd meg a permetezést 2-4 hetente a teljes vegetációs időszak alatt, akár 5 alkalommal is.

Miért érdemes az Ino Si terméket választani?

Az Ino Si egy kiváló választás a növények napégés elleni védelmére. Összetevőinek köszönhetően erősíti a növények természetes védekezőképességét, és segít megőrizni azok egészségét és terméshozamát. 

Ha Te is szeretnéd megóvni növényeidet a napégés káros hatásaitól, próbáld ki az Ino Si terméket!

Ino Si

Az Ino Sit két különböző kiszerelésben megvásárolhatod webshopunkban, vagy keresd viszonteladóinknál.

Nézd meg legújabb katalógusunkat is!