Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Növények a nagyvilágban

Német

Az ember szerencsésnek érzi magát, ha utazhat, új helyeket és kultúrákat ismerhet meg. Ha pedig kertészek utaznak, mindig lelkesen figyelik meg környezetüket, és veszik górcső alá a helyi növényvilágot, ez nálunk sincs másképp: hadd mutassunk be 1-2 érdekességet németországi utunkról – nézzük hogyan “zöldítenek” a németek!

Mennyivel szebb egy épület virágokkal feldíszítve!

Ez a kép München városban készült, ahol a többszáz éves városházát díszítik gyönyörű növények. Szépen megfér egymás mellett a középkori kő, és a XXI-ik századi növények! (Mellékesen vele szemben van egy Bayer München hivatalos foci klub bolt, ahol a szurkolók beöltözhetnek tetőtől talpig a Musiala vagy Kane mezekbe, ruhákba és kiegészítőkbe 😁)

Német

Innsbruckban is jártunk, a császári kastélyban. Itt muskátlik helyett futó növényekkel dobták fel az épületek által bezárt kis kertet. A dizájnban nem igazán passzoló strand székekből ítélve valószínűleg használják is a kertet. A középen lévő kis kút hűs vizet ad. A város a nevét az Inn folyóról és a bruck híd szóról kapta.

Német

Grófok és arborétumok

A következő a Bodeni tó közepén lévő szigeten készült. Ezt a szigetet egy grófi család tulajdonolja, de az egyik első birtokosa a magyar származású Esterházy család volt. Ők kezdték az arborétumot kialakítani, amit később többen is folytattak.

Német

Ugyanezen a Bodeni tó közepén lévő szigeten a legnagyobb fák tetejére villámhárítót szerelnek, hogy azokba ha belecsap a villám, akkor az lefusson a talajba és ne semmisítse meg a növényt. Kevesen tudják, hogy a villámlás közben a levegő nitrogénje bekerül a talajba, és növeli annak nitrogén készletét. Ahogy szokták mondani, minden rosszban van valami jó 😊

Ez a kép is jól mutatja, hogy szebben mutat sokféle növény társítása, mint az egyféle virágokkal beültetett virágágyások. Mivel minden eltérő fajú növény gyökere különböző, a talajban élő hasznos baktériumokkal és gombákkal működik együtt. Így ha javítani akarjuk a talajunkat, akkor növeljük az azon lévő növények sokszínűségét!

Német

Gyep

Ezen a képen az látható, hogy a gyepet szakaszosan vágják. Nem lustaságból, hanem azért, mert így lehetőséget adnak a gyepnövények között élő állatoknak arra, hogy átvándoroljanak azon részekre, ahol magasabb a növény, és így védettebben maradjanak. Törekednünk kell arra, hogy megőrizzük a kertünk sokszínűségét, mert nincs hasznos vagy haszontalan állat, mindegyiknek van szerepe a biológiai körforgásban. Ha egy állatfajt kiírtunk, akkor az azzal táplálkozó élőlényeket is kiírtjuk, és így tovább. Ne akarjunk okosabbak lenni a természetnél, tanuljunk tőle!

Német kert

Kevéssé használjuk, de árnyékot adnak a növényekkel borított lugasok, boltívek. Ezen a képen egy kisebb látható, de még így is jó volt az árnyékában álldogálni. A talajnak is jobb a növények árnyékában éldegélni 😁

Rózsák

Hasznos, ha a magasra növő növények alá, (melyek kevéssé takarják a talajt), olyan növényeket ültetünk, amik megoldják ezt a funkciót is. Nekünk is gyakran kiszárad a rózsák alatt a talaj, de ezen példa alapján mi is beültetjük majd olyan növényekkel, melyek jól takarják és így nem hagyják kiszáradni alattuk a földet. Szebb is, mint a műanyag vagy famulcs, valamint hasznosabb a talajélet szempontjából! Ez a kép Münchenben készült, ahol már készülődnek az októberi sörfesztiválra. Egyébként minden nagyobb német városban tartanak már sörfesztivált, nem csak Münchenben, bár az a legnagyobb és leghíresebb a világon.

Német

Végül pedig nem növényes kép, de nagyon praktikus, hogyan lehet egy fatörzsből biciklitárolót kialakítani! Nekem nagyon tetszik, és 100% természetes. Ha majd évek múlva lebomlik, és megsemmisül, átalakul humusszá a talajban. 

Német

Termékajánló

Ha Te is szeretnéd, hogy sokszínű növények takarják a talajt kertedben, válaszd a Danuba 10M vetőmag keverékét!

10M Talajtakaró Mix Mikorrhizával

Három indok, hogy miért válaszd ezt a terméket:

  1. Mikorrhiza gombát is tartalmaz, mely nem csak a takarónövény keveréket támogatja több vízzel és tápanyaggal, de az utána vetett növényeket is
  2. A vetőmag keverékben több mint 60%-ban pillangósok vannak, melyek képesek akár a növényeink nitrogén szükségletét is megkötni a levegőből
  3. Ha takarja a talajt, akkor az kevésbé melegszik fel, és szárad ki, így több fennmarad az aktív talajélet. Talajélet nélkül pedig nincs növénytermesztés! Csak egészséges talajban lesz szép és egészséges növény!