Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Szúnyogriasztó növények: a kert hasznos kellékei

Szúnyog

Már javában itt a nyár és egyre többet tartózkodunk a szabadban, ezzel együtt növekszik a szúnyogok jelenléte is. Azonban nem szükséges rögtön vegyi anyagokhoz nyúlnunk; szerencsére vannak természetes módszerek, amelyek segíthetnek távoltartani ezeket a zavaró rovarokat. 

Cikkünkben bemutatunk néhány hatékony, könnyen gondozható növényt, amelyek nem csak, hogy szépítik környezetünket, de a szúnyogokat is távoltartják. 

Citrusillatú növények a szúnyogok ellen

Citromfű
  • Citromfű: Távol tartja a szúnyogokat citrusos illatával. Könnyen gondozható, szereti a napot és a magas hőmérsékletet. Teaként is élvezhetjük stresszoldó hatásait. 
  • Citromverbéna: Élénk, citromos aromájával elriasztja a rovarokat. Napos helyet igényel és jól tűri a hőséget, teába keverve kellemes ízesítő.
Citrom verbena

Szúnyokriasztó gyógynövények

  • Levendula: nyugtató illatú, lila virágai nemcsak dekoratívak, de a szúnyogokat is távol tartják. Szárazságtűrő, kevés vízigényű növény.
  • Rozmaring: aromás, borsos illata nem kedvelt a szúnyogok körében. Napos helyet és mérsékelt öntözést igényel. Fűszer- és dísznövényként is kiváló. 
  • Bazsalikom: erőteljes illata hatékonyan riasztja a rovarokat, napos helyen és gazdag talajban fejlődik legjobban.
  • Kakukkfű: illata taszítja a szúnyogokat, miközben fűszerként is használható. Szárazságtűrő, kevés vízzel is beéri. 

Kertdíszítő és egyben rovarriasztó növények

  • Körömvirág: piretrum-tartalma segít távol tartani a szúnyogokat. Szereti a napfényt, és jól tűri a szárazságot. 
  • Muskátli: illatos változatai hatékonyak rovarriasztóként, gyönyörűen mutatnak a balkonládákban. 
  • Büdöske vagy más néven bársonyvirág: a benne található azadirachtin képes blokkolni a bogarakat táplálkozásuk során, és megakadályozza a tojások kikelését is. 

Bár a szúnyogriasztó növények sokat segíthetnek a szúnyogok távoltársában, az azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy erőteljes illatuk csak nagy mennyiségben, inkább csak a növények közvetlen közelében oldhatják meg a szúnyogok riasztását. 

Bármennyire is tudjuk velük távoltartani a vérszívókat, mindenképp hasznos ezekből a gyógynövényekből nagyobb mennyiséget ültetni, hogy kihasználjuk jótékony hatásukat. 


Ha nagyobb szúnyoginvázióval van dolgunk, és a növények riasztó hatása mégsem lenne elégséges, bevethetjük a kitozán tartalmú Soft Guardot! Ez is egy természetes megoldás, a növények immunrendszerét erősítve tartja távol a “betolakodókat”.

SoftGuard-család
Soft Guard