Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Folyékony lombtrágya csodája: tápelemhiány vs DanuVital Bio+

Paradicsom hiánytünettel

Mi történt a növényemmel? – Tápanyaghiány tünetei növényeknél

Így nyár közepére már sokszor előfordul, hogy a kertben a zöldségnövényeink vagy a dísznövényeink esetleg a gyümölcseink nem úgy néznek ki, mint ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Sokszor jut ilyenkor eszünkbe, hogy valamilyen kórokozó vagy kártevő támadhatta meg a növényeket. De nem minden esetben kell rögtön külső támadókat keresnünk. Előfordulhat, hogy a rothadás vagy elszíneződés oka a tápanyaghiány tünetei növényeknél. Mint például a magnéziumhiány vagy esetleges kalciumhiány.

Tápanyaghiány tünetei növényeknél
Tápanyaghiány tünetei növényeknél
A kalciumhiány tünete a csúcsrothadás vagy feketetalpasság
Tápanyaghiány tünetei növényeknél
Magnéziumhiányos málna

A Liebig-féle minimumelv –  a növénytermesztés egyik alaptörvénye

Bizonyára a tanulmányaink során többen is találkozhattunk már Justus von Liebig nevével, mégsem gondolunk rá sokat a hétköznapokban. 

Liebig vegyészként sokat foglalkozott a növények tápanyagfelvételével. A nevéhez fűződik a Liebig féle minimumtörvény.

Liebig már az 1800-as évek második felében felismerte, hogy a növények növekedését mindig az a tényező korlátozza, amelyik a legkevesebb mennyiségben van jelen. Más szavakkal, a növények csak akkor tudják optimálisan hasznosítani a környezetükből felvett tápanyagokat és energiát, ha azok megfelelő arányban állnak rendelkezésre. Ez azt jelenti, hogy ha például nagy mennyiségű foszfort juttatunk egy növénykultúrába, de hiány van más tápelemekből, akkor a növények nem tudják hatékonyan hasznosítani a foszfort.

Ennek szemléltetésére egy régi hordót használt fel, melynek egyes dongái már elkorhadtak, és eltöredeztek, a többi donga pedig ép maradt:

Liebig-féle minimumelv

A hordóba töltött víz szimbolizálja a növényben a tápanyaghasznosulás szintjét. Mindig az a tényező befolyásolja ezt amelyikből a legkevesebb van.

Tápanyaghiány tünetei növényeknél: Mire a növényen megjelennek a tünetek addigra már sajnos az legyengülhet, hiszen egy-egy tápelem hiánya vagy felvehetőségének gátoltsága miatt a többi tápanyag sem tud hasznosulni. Így a növényünk könnyebb támadófelületet adhat a kórokozóknak és a kártevőknek is.  Ezért célszerű a tápanyagok pótlása már a tünetek megjelenése előtt.

Tápanyaghiány tünetei növényeknél – A megoldás

A megelőzésre tökéletes a Danuba DanuVital BIO+ terméke.

🌱 intenzív növekedést támogató speciális lombtrágya, mely segít a tápelemhiány kezelésében

🌱 vegyszermentes megoldás a kálciumhiány és magnéziumhiány orvosolására

DanuVital BIO+ egy olyan lombtrágya a növények számára, mely 100%-ban organikus, valamint az összes fontos (11 féle) tápelemet tartalmazza a növény számára. Ezek a tápelemek, mikroelemek a következők: N, P, K, Mg, S, Ca, Fe, B, Mn, Mo, Zn.

DnauVital BIO+
DanuVital BIO+

Hogyan segít a tápelemhiányban a DanuVital BIO+?

  1. Intenzív növekedés időszakában segíti a folyamatos növekedést
  2. Használatával elkerülhetjük a növekedést és termést csökkentő tápanyaghiányt és tüneteit a növényeknél. Például: Nitrogén, Kén, Magnézium, Vas, Bór, Mangán, Cink, Kálium, Kalcium 
  3. A termék a növényre juttatva megemeli annak a tápanyag koncentrációját, így elindul egy vízpumpa a gyökér felől, mivel a víz a kisebb koncentráció felől a nagyobb koncentráció felé mozog. Ez a vízpumpa további tápanyagokat hoz a növénynek és segíti annak az optimális párologtatását.
  4. Egy héten belül látható a termék zöldítő hatása, mely egészségesebb növényt eredményez!

Hogyan kell kijuttatni?

Egy 10 literes permetezőben 1-2 dl DanuVital BIO+ terméket oldjunk fel, és azt permetezzük a zöld lombra.

DanuVital BIO+ levélre permetezése után néhány órával bejut a növénybe, majd kb. 2-3 hétig táplálja. A DanuVital BIO+-nak hála, a kiegyensúlyozott tápanyagellátás biztosított a növény számára, és fokozza annak ellenállóképességét.

Ilyenkor nyáron a növényvédelmet segítő SoftGuarddal együtt is kijuttathatjuk, valamint 2-3 hetes ciklusokban váltogathatjuk az Ino Si és az Asco Alga kombinációjával, melyek együttesen kiválóan felkészítik a stressztűrésre a növényt. 

Bő és egészséges termést kívánunk!

Tápanyaghiány tünetei növényeknél

DanuVital BIO+-t többi termékünkkel együtt megvásárolhatod webshopunkban vagy keresd viszonteladóinknál.