Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Bill Gates, fenntartható fejlődés és billiárd dollárok

BIll & Melinda Gates foundation

Mesterségem címere: Bill Gates, fenntartható fejlődés és billiárd dollárok

forrás: https://www.theguardian.com/us-news/2022/sep/13/the-strain-is-the-worst-of-my-lifetime-how-bill-gates-is-staying-optimistic

Bill Gates a Melinda French Gates nem csak világunk egyik legbefolyásosabb emberei, de társ-elnökei is a 2000-ben alapított Bill & Melinda Gates Alapítványnak, mely évente több milliárd dollárt adományoz az általuk megfelelőnek ítélt projekteknek, legyen szó oktatásról, védőoltásokról vagy mezőgazdaságról.

Egyik legfontosabb kezdeményezésük az afrikai mezőgazdasági tevékenységek optimalizálásával foglalkozik, melyről Bill Gates a Guardian brit magazinnal beszélt bővebben.

Fenntartható fejlődés?

„Még a világjárvány előtt drámaian alulfinanszírozott volt az afrikai mezőgazdaság fejlesztése, amely a lehető legjobb vetőmagot biztosította számukra. Afrikában a gyermekek több mint 30%-a alultáplált, ami azt jelenti, hogy agyuk és testük soha nem fejlődik ki megfelelően, és ez mind a mezőgazdasági rendszerre vezethető vissza. Elképesztő, hogy az emberek alultápláltsággal küzdenek Afrikában, hisz Afrikában a termőföld sok helyen biztosított, a munkaerő költsége alacsony, ezért a mezőgazdaságnak egy virágzó iparágnak kellene lennie a kontinensen. De az a tény, hogy az éghajlatváltozás miatt sokkal nehezebb termesztési körülményekkel kell az afrikai mezőgazdászoknak szembenézniük, mint valaha, és hogy ezt az éghajlatváltozást teljes mértékben a gazdag világ üvegházhatásúgáz-kibocsátása okozta…”

Gates ezután a magkutatás fontosságát hangsúlyozta, melynek lényege olyan magok kifejlesztése, melyek ellenállóbbak a klíma változás okozta éghajlati nehézségekkel szemben. Természetesen az Alapítvány ötletét számos kritika is érte. Egyes afrikai nagygazdálkodók aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy úgy érzik, hogy véleményüket nem hallgatják meg. Míg a kistermelők attól tartanak, hogy a Bill & Melinda Gates Alapítványhoz hasonló nyugati, filantróp kezdeményezések környezeti aggodalmaikat figyelmen kívül fogják hagyni a favorizálva a nagyvállalatok és biokémiai cégek igényeit.

fenntartható fejlődés

Gates ezen kritikákra válaszolva azt válaszolta, hogy próbálják a lehető leginkluzívabb módon összeállítani szakértői csoportjaikat. Továbbá megemlítette, hogy jobb gazdálkodói oktatásra, valamint gördülékeny műtrágya és vetőmag hozzáférésre van szükség Afrikában, kifejezetten a Száhel-övezetben. Ha ezek sikerül elérni, nemcsak a férfi gazdálkodók, hanem a női gazdálkodók számára is, akkor óriási termésnövekedést láthatunk majd.”

Ahogy ebből a nyilatkozatból is látszik, Bill Gates három elhanyagolhatatlan pillérről beszél, ha közvetlen is, amiknek segítségével a fejlődő országok fenntartható és gyors, pozitív változásokat érhetnének el mezőgazdaságukban. Ezek a helyi szakértők véleményének figyelembevétele, az innovatív megoldások folyamatos keresése és a természeti erők tisztelése.

Habár Bill Gates gondolataival lehet egyetérteni, vagy nem, érdekes kérdés még, ezen projektek finanszírozása. Hogyan és kik fizessenek az égetően szükséges fejlesztésekért? Helyi úton kellene a pénzügyi hátteret megteremteni, vagy hagyni, hogy a legnagyobb szén-dioxid kibocsátással rendelkező fejlett országok fizessenek meg „bűneikért”? Jó döntés-e az, hogy nyugati országok milliárdos, filantróp üzletemberei finanszírozzák ezen projekteket? Mi etikus, mi a leghatékonyabb?