Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Foszforkijuttatás a mezőgazdaságban

kerti növények

A foszforkijuttatás a mezőgazdaságban alapvető szerepet játszik a növénytermesztés hatékonyságának növelésében és a terméshozam maximalizálásában. A foszfor elengedhetetlen tápanyag a növények számára, mivel kulcsszerepet tölt be az energiaátvitelben, a fotoszintézisben és a sejtosztódásban.

Megfelelő mennyiségű foszfor biztosításával a növények erősebb gyökérzetet fejlesztenek, ami jobb tápanyag- és vízfelvételt eredményez, valamint javítja a növények ellenálló képességét a betegségekkel és stresszfaktorokkal szemben. Az optimális foszforhasznosítás érdekében fontos a talajvizsgálatok elvégzése és az eredmények alapján történő célzott trágyázás, így elkerülhető a túlzott foszforkijuttatás, ami környezeti problémákhoz vezethet, például vízszennyezéshez és eutrofizációhoz.

A fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazása segíthet egyensúlyban tartani a termelékenységet és a környezetvédelmet.

Miért fontos a foszfor a növények számára?

A növények jelentős foszforigénnyel rendelkeznek két fázisban:

  1. Gyökeresedéskor, a gyökérrendszer kialakítása során.
  2. Virágzás alatt, amikor a magokat nevelik ki

Mennyi foszfor található a talajban?

Talajvizsgálatok alapján 50 ppm alatti talajok gyengéknek számítanak, de még ezekben a talajokban is jelentős, 195 kg/ha mennyiségű foszfor található 30 cm mélységben.

Mikor van szükség foszforra?

A talajban lévő foszfor mennyisége csökken a növények általi felvétel miatt. Emiatt a termés után szükséges a kivett mennyiséget visszajuttatni a talajba. A Danuba Garden termékei közül az Asco Start Bio Bakter magas foszfor tartalma segíti az energiaigényes gyökeresedést.

foszforkijuttatás

Mi befolyásolja a foszfor felvehetőségét?

  1. A talaj pH-ja: A növények a legjobban a foszfort 6-7 közötti pH-értéknél tudják felvenni.
  2. Talaj hőmérséklete: A foszfor felvehetőségét a talaj mikroorganizmusai biztosítják, amelyek 10°C-nál kezdenek aktívvá válni, optimális hőmérsékletük 20-28°C

A legfontosabbak a foszforkijuttatással kapcsolatosan:

  1. A talaj pH-jának beállítása a 6-7 közötti tartományba.
  2. Foszfor adagolása hideg talajba vetéskor.
  3. A talaj hasznos baktériumtartalmának növelése.