Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Hogyan védekezz rovarok ellen, rovarölő szer nélkül?

Rovar

Rovarölő szer nélküli védekezés is lehetséges a kertünkben! – Sokszor halljuk, hogy nagyon jó ötlet a bio és vegyszermentes kertészkedés, de félnek az emberek attól, hogy ezek a hatóanyagok nem lesznek olyan hatásosak, mint más megoldások. A nagy kérdés: lehetnek-e a bio vegyszermentes hatóanyagok ugyanolyan hatékonyak, mint nem vegyszermentes társaik?

Igen, hadd mutassunk egy kiváló példát erre!

Ebben a blogbejegyzésben, bemutatunk nektek egy egyszerű, de nagyszerű kertészeti hatóanyagot, mely egyszerre hatékony és vegyszermentes megoldást biztosít növényeink számára, akár a rovarok elleni védekezésben is rovarölő szer nélkül!

Rovarölő szer nélküli védekezés

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Az eredettörténet (többé-kevésbé)

Skóciában figyeltek fel arra, hogy a domboldalakon lévő legelőkön vannak olyan területek, melyek zöldebbek, mert az állatok kevésbé legelik le. Valahogyan a növények, fű ezen a részen ellenállőbb volt, más dombokhoz, területekhez képest. A növényeket megvizsgálva azt tapasztalták, hogy a levélfelületük érdesebb, és több szilíciumot (Si) tartalmaznak. Mit jelenthet ez? Mi szerepet játszhat a szilícium ebben a kérdésben?

Először tisztázzuk: mi is az a szilícium pontosan!

Mi is az a szilícium és miért hatékony rovarölő szer nélküli védekezésben?

A szilícium (Si) a második legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi elem a talajban, a szilícium-dioxid a talajtömeg kb. 50-70 %-át teszi ki. Elméletileg nagyon nagy mennyiségben hozzáférhető a növények számára. A valóság az, hogy a szilícium (Si) nagyon erősen kötött az agyagásványok belső szerkezetébe. 

Talaj kézben - rovarölő szer nélküli védekezés

Mire jó a szilícium?

Bizonyított, hogy:

 1. jótékony hatást gyakorol számos növényfaj növekedéséretermelékenységére,
 2. enyhíti az aszályos stresszt,
 3. javítja a növények vízállapotát, és fenntartja a víz egyensúlyát,
 4. fokozza a növények toleranciáját a különböző biotikus (kártevők és kórokozók) és abiotikus stressz (szárazság, só, fagyás, tápanyagegyensúly felborulása) 

Az viszont nem bizonyított, hogy ezen mechanizmusok hogyan működnek, és miért különbözik ez a képesség a szilíciumot felhalmozó és az azt nem felhalmozó növények között.

A növények közül az egyszikűek, különösen a fűfélék tartalmaznak nagy arányban szilíciumot, átlagosan 1 %, de magas a szilícium tartalma pl. az uborkának is. Az egyik legmagasabb mértékben a zsurlók tartalmazzák.

Silicium kísérlet (fűféléken) - rovarölő szer nélküli védekezés

A grafikonon az látható, hogy az érdesebb felületű fűféléknek magasabb a szilícium tartalma. Vagyis a növények már genetikailag is lehetnek ellenállóbbak. Az viszont nem valószínű, hogy az utóbbi évtizedekben erre nemesítették az új növényfajtákat és hibrideket.

👩‍🌾 Miért érdekes ez számunkra, hobbikertészeknek?

A fokozatos növényvédőszer hatóanyag kivonások, és a biokertészkedés egyre népszerűbbé válásával pont az ilyen tanulmányok mutatnak rá arra, hogy vegyszerek nélkül is van számos olyan lehetőségünk. Melyekkel a növények jobb ellenállóképességre tehetnek szert. Persze ez egy összetett folyamat, nem elegendő egyetlen termékre alapozni a segítséget! Első mindig a jó talajállapotra törekvés, aztán jön a növénytáplálás és végül a növények immunrendszerének erősítése. A Danuba Garden Ino Si nevű készítménye pont ez utóbbi célt szolgálja. 

Ino Si

Rovarölő szer nélküli védekezés – Mit várhatunk a használatától?

 • A szilíciumot a növény szilícium sav Si(OH)4 formájában veszi fel, és vagy beépül a növény sejtfalába, levélfelületére, vagy elraktározódik (vízben nem oldódó SiO2 formában) a növényen belül.
 • A szilíciumtartalom növelésével növekszik a növények sejtfalának erőssége. Ezzel együtt azt is tapasztalták, hogy:
  • nő az ellenállóképességük a rovarok és gombák támadásai ellen
  • a szilícium képes aktiválni a növényi fitoalexineket, melyeknek jelentős szerepük van a növények védekezőrendszerében
 •  Használatával megvastagodik a növény bőrszövete és levélszőrei
 • Éles, szinte üvegszilánkszerű szerkezete a levelet befedve kellemetlen felület lesz rovarnak és gombának, ezzel fizikai gátat szab nekik
 • Üvegszilánkszerű szerkezete miatt fényvisszaverő hatása van, mellyel hűti a növényt
Levél - rovarölő szer nélküli védekezés

Na de ezen tulajdonségokon kívül, fontos kiemelni a szilícium szerepét a rovarok elleni vegyszermentes védekezésben. Érdekes módon, a szilícium, nemcsak a hobbykertészek és mezőgazdások figyelmét kelltette fel, de több tudós és egyetem kuatja a hatóanyagot és annak szerepét a rovarok és kártevők elleni védekezésben. Ismerjünk meg ezen kutatások eredményei közül egyet-kettőt!

👩‍🔬 Kutatások: nézzünk néhány kísérletet, amik igazolják ezeket az állításokat

Rovarok, kártevők elleni kísérletek:

 1. University of York 2016-os kísérlete 5 különböző fűfélében: Hogyan hat a szilícium adagolás a rágó rovarok kártétele ellen? A Si tartalom emelése fokozta a növények ellenállóképességét a rágó rovarok ellen. A diagramon az látható, hogy a szilíciummal kezelt növényeket kevésbé rágták meg a rovarok.
Hernyók által megrágott levélfelület - alapesetben és szilíciummal kezelve - rovarölő szer nélküli védekezés
 1. Egy másik kísérletben megnézték, milyen hatással van a növényekre, ha károsodik a levelük. A kontroll mellett az első esetben ollóval vágták a leveleket, aztán rágó szájszervű rovarokkal (sáska) rágatták, majd növényevő rágcsálóval (pocok).
A különböző támadások hatása a szilícium tartalomra - rovarölő szer nélküli védekezés

Azt tapasztalták, hogy egyszeri levél károsítás még nem indukált semmilyen változást növény szilícium tartalmával kapcsolatban. Azonban, ha rendszeres volt a károsítás, akkor a növény elkezdett több és több szilíciumot felvenni, hogy erősítse a levelét! Ami különleges, hogy a növény érzékelte, ha ollóval vágták, vagyis nem élőlény támadta meg, mert ekkor nem reagált olyan mértékben.

Azt is megfigyelték, hogy a növény külső támadások esetén nem csak megnöveli a leveleiben a szilícium tartalmat, de azok segítségével kis tüskéket is fejleszt. Ez újabb fizikai akadály a rovarok és gombák számára.

Rovarölő szer nélküli védekezés – Összefoglaló

A rovarölő szer nélküli védekezés a rovarok ellen nemcsak környezetbarát, hanem gyakran egészségesebb és fenntarthatóbb is. Az ökológiai szemléletű megközelítések segítenek megőrizni a természetes élőhelyeket, védik az emberek és állatok egészségét, valamint támogatják a biodiverzitást. Teszteld te is az Ino SI termékünket, vagy ha maradt benned kérdés, akkor ne habozz feltenni!


Egyéb termékeink:

DanubaGarden ajánlatában több növényvédő hatású termék is van. Érdemes ezt a két terméket felváltva alkalmazni, az eltérő hatásmechnizmusuk miatt.🌱

 1. A növény belsejében ható Tricho Immunt a nagy meleget elkerülve, ősszel, vagy tavasszal kell kijuttatni. Már 5 foktól hatásos!
Tricho Immun család
 1. Viszont a kitozán hatóanyagtartalmú SoftGuard és az Ino Si nyáron is alkalmazható. A SoftGuard elsősorban a növény immunrendszerét turbózza fel…
SoftGuard-család
 1. …míg az Ino Si a magas szilícium tartalmának köszönhetően fizikai védelmet alkot a rovarokkal, és az égető nappal szemben.
Ino Si