Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Lemosó permetezés biológiai készítménnyel

Nő permetez védőszemüvegben

A lemosó permetezés biológiai készítményekkel egy hatékony és környezetbarát módszer a növények védelmére és egészségének megőrzésére. Ez a technika lehetővé teszi a kórokozók és kártevők elleni védekezést, miközben kíméli a környezetet és a természetes ökoszisztémát. A lemosó permetezés alkalmazása nemcsak a növényeket védi, hanem hozzájárul a fenntartható gazdálkodáshoz és a környezetvédelemhez is.

💌 Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj hasonló hasznos kertészeti tippekről: KATT a feliratkozásért!

⛈️ Az időjárás előrejelzés nem valószerűsít már tartós hideget az idei évre. Sajnos idén télen sem volt elég tartós hideg ahhoz, hogy a növényi károsítókat gyérítse. A növények nedvkeringése ilyen enyhe időben már beindul, így el lehet kezdeni a gyümölcsfák metszését. 

💚 A legideálisabb az lenne, ha két menetben végeznénk el a metszést: először a hidegben, télen is metszhető almatermésűeket (alma, körte, birs, naspolya), szőlőt és bogyósokat, majd március közepén a csonthéjasokat (kajszi, őszibarack, meggy, cseresznye, szilva). 

Lemosó permetezés – Milyen készítményeket ismerünk?

1.     kéntartalmú szerek: elsősorban a lisztharmatra érzékeny növényeknél használjuk

2.     réztartalmú szerek: a gombás, baktériumos fertőzésekre hajlamos növényeknél

3.     különböző olajos (növényi vagy paraffin) készítmények: áttelelő rovarok, pl. atkák levéltetvek, pajzstetvek ellen

4.     ezek kombinációt tartalmazó szerek pl. réz+olaj, kén+olaj, réz+kén, réz+kén+olaj

5.     biológiai készítmények

Bármilyen szert is használunk, azt tudnunk kell, hogy ezek a kórokozó és kártevők aktivitása előtt kell kijuttatni, tehát preventíven működnek. 

Lemosó permetezés – Danuba Garden megoldások:

lemosó permetezés

A DanubaGarden azt a nemes célt (is) tűzte ki, hogy biológiai megoldást nyújtson a házikertben előforduló növényvédelmi problémákra.

100 %-os megoldást ugyan egyik felsorolt készítmény sem tud adni, de úgy gondoljuk, hogy ha biológiai készítményekkel csökkenthetjük, akár el is hagyhatjuk a házikertben felhasznált kémiai szereket, akkor már tettük a környezetünk és saját magunk egészségéért. 

A DanubaGarden készítményei között kettő is van, aminél a biostimuláns hatás mellett jelentős növényvédelmi előnyöket is tapasztaltak a kutatók: 

Permetezés 🍄 Tricho Immunnal

Az év mostani időszakában, vagyis a gyümölcsfák metszésekor a Tricho Immunt érdemes alkalmazni, majd már lombleveles állapotban újra (legkésőbb virágzásig) ismételni a kezelést. 

Tricho Immun két Trichoderma gombatörzset tartalmaz, melyek a növény szöveteiben élnek: Trichoderma simmonsii és Trichoderma afroharzianum.

A gombakészítmény összetevőit a szőlő fertőző tőkeelhalásos betegséggel fertőzött, de tüneteket nem mutató tokaji Furmint szőlőből izolálták. A 2015 óta zajló kísérletek során számos, házikertben is hasznos érdekességet fedeztek fel a kutatók. Például a következő kórokozók működését gátolta, illetve a fertőzés elmaradt, vagy tünetmentes volt:

  • dió Botryosphaeria dothiodea, Diaporthe eres
  • szőlő Diplodia seriata, Eutypa lata, Neofusicoccum parvum, Alternaria alternata, Fomitiporia sp. 
  • homoktövis Fusarium poliferatum
  • meggy Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Colletotrichum acutatum, Leucostoma persoonii
  • szilva Monilinia fructigena, Monilinia fructicola
  • alma Venturia inaequalis
  • kajszi Verticillium sp.
  • őszibarack Taphrina infestans

(Ezenkívül számos dísznövényt és zöldséget is sorolhatnánk, de azok kórokozói ellen később időszerű a megelőző védekezés)

Permetezés 🦀 SoftGuard termékkel

Amikor a hőmérséklet 25 fok fölé emelkedikSoftGuard 2-3 hetente ismételt permetezése nyújthat védelmet, majd ősszel, amikor újra 25 fok alá csökken a hőmérséklet lehet ismételni a Tricho Immunt.

Természetesen nem feltétlenül szükséges mind a 3 Tricho Immunos kezelés, de segíthet a növényben élő gombamennyiség fenntartásában.

Lemosó permetezés biológiai készítményekkel – Összefoglaló

A lemosó permetezés biológiai készítményekkel való alkalmazása megmutatja, hogy a természetes megoldások hatékonyan képesek védelmezni növényeinket. Ez a módszer nem csupán a növények egészségét és termését védi, hanem a környezet védelmét is szolgálja, miközben a fenntartható gazdálkodás iránti elkötelezettséget tükrözi. A lemosó permetezés ezen formája új megközelítést kínál a növényvédelemben, amely összhangban van a természetes folyamatokkal és a fenntartható agrárpolitika elveivel.

Amennyiben kérdésed merülne fel a termékeinkkel kapcsolatosan, keress minket elérhetőségeink egyikén!