Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Palántanevelés ideje? – Február, a palántanevelés vár

Növények és palánták

A palántanevelés ideje februárban kezdődik, amikor a kertészek megkezdhetik a zöldség- és virágmagok elültetését. Ebben az időszakban a megfelelő hőmérséklet és fényviszonyok biztosítása kulcsfontosságú a sikeres palántaneveléshez. A korai palántanevelés elősegíti a növények erőteljes növekedését és bőséges termést biztosít a nyári hónapokra.

💌 Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj hasonló hasznos kertészeti tippekről: KATT a feliratkozásért!

Előző cikkünkben írtunk a veteményes tervezés fontosságáról…

Ha megvan mit szeretnénk veteményezni, és beszereztük hozzá a jó minőségű vetőmagot, bizonyos növényeknél már el is kezdhetjük a magvetést. A palántanevelésnek ugyanis az a legfőbb előnye, hogy jelentősen meggyorsítható vele a hosszú tenyészidejű, többnyire fagyérzékeny növényfajok és fajták fejlődése.

Jó, jó, de melyiket mikor vethetjük?

A válasz nem is olyan bonyolult. A jó minőségű vetőmagzacskó hátulja minden fontos információt tartalmaz: fajta neve, fajtatulajdonságok, magvetés ideje szabadföldbe, tenyészidőszak, mikor lehet szüretelni, sor-és tőtávolságot, vetési mélység, kapott-e növényvédőszeres csávázást, gyártás ideje.(kép egy zacskó hátuljáról)Palántanevelés szempontjából nekünk most a vetés ideje és a tenyészidőszak hossza a legfontosabb. Kb. úgy kell számolnunk, hogy a zacskóra írt vetésidőből számolunk vissza 8 hetet.

palántanevelés ideje

Persze vannak kivételek, a káposztafélék pl.már 6 hét alatt elkészülnek. Nem érdemes viszont ennél előbb elkezdeni a palántanevelést, ugyanis több veszélyt is rejt a túl korai palánta kiültetése:

  • a kész palántákat szoktatni kell a kinti időjáráshoz, fokozatosan kell egyre hűvösebb helyre vinnünk
  • a lakásban nevelt zsenge palánták sérülékenyek, még a szél is könnyen eltörheti
  • a korán kiültetett melegigényes palánta fejlődését komolyan visszaveti a még esetenként hideg idő, a májusi fagyok tönkre is tehetik egész addigi munkánkat

Mikor van a palántanevelés ideje? Mit vethetünk az év elején?

1️⃣ Február elején vethető már a retek, saláták és a spenót

2️⃣ Február végén vethető a legtöbb egyéb zöldség: uborka, cukkini, paprika, dinnye, káposztafélék

3️⃣ Március folyamán a paradicsom

4️⃣ Március végén az édesburgonya, sütőtök

Mi kell a palántaneveléshez?

Gazdaboltokban, kertészetekben többféle korszerű palántanevelési eszközt is találunk. Legjobb, ha ablakban elférő, magas átlátszó fedeles edényt választunk. Ebbe aztán kiscserepet, kilyukasztott tejfölöspoharat vagy tőzegpoharat is helyezhetünk. A termesztőközeg lehet kifejezetten palántaföld, vagy a manapság egyre jobban terjedő kókuszrost.

palántanevelés február

Mire van szüksége a kis magocskának a csírázáshoz és gyökérfejlesztéshez?

Foszforra és auxin növényi hormonra.

A Danuba Garden több készítménye is kifejezetten a gyökeresítést támogatja: Kelpak már a magok csírázásakor, MikoMax kész palánták szabadföldbe ültetésekor.

No, de térjük vissza a vetésre…

A vetőmagokat érdemes vetés előtt egy picit beáztatni. Bár a vizes magokat utána kicsit nehezebb kihalászni és elvetni, de a későbbi védelem érdekében megéri egy kicsit bíbelődni vele. A csávázatlan vetőmagokat tehetjük sima vízbe is, de adhatunk a vízhez két DanubaGarden készítményt is:

Tricho Immun

a gombabetegségek megelőzése érdekében

Trichoderma simmonsii és Trichoderma afroharzianum gombákat tartalmaz, melyek képesek a káros gombákat semlegesíteni, lebontani, továbbá fokozzák a növény immunrendszerét. Mivel a gomba a kultúrnövény szöveteiben él annak élete végéig, ezért jó eséllyel fogja megvédeni a növényt a későbbi gombatámadástól pl. paradicsomvész (Phytophtora infestans), vagy uborkaperonoszpóra (Pseudoperonospora cubensis). 

Adagolása: 1 dl vízbe keverjünk 1-2 g Tricho Immunt (0,1-0,2 %-os oldat)

Tricho immun

Kelpak

auxin hatás miatt

Az auxin az a növényi hormon, mely elsődlegesen a gyökérfejlődésért felel. A Kelpak Ecklonia maxima tengeri algából készült, és nagy dózisban tartalmaz auxin hatású anyagokat.

Adagolása: 1 dl vízhez 1-2 ml Kelpak (1-2 %-os oldat)

Kelpak

palántanevelés ideje

Miután elvetettük a vetőmagokat, már csak nedvesen kell tartanunk a földjüket, és meleg, napos helyre kell tennünk őket.

Tápozásra már csak akkor van szükség, amikor a növény már kihajtott, van rajta néhány levél. Használhatunk szerves tápokat, de folytathatjuk az algás beöntözést vagy permetezést is Asco Algával.

Asco Alga

Az Asco Alga Ascophyllum nodosum tengeri algát tartalmaz, mely a Kelpakkal ellentétben nem auxin, hanem citokinin hatású növekedési hormont tartalmaz. A citokinin az a növényi hormon, mely az intenzív növekedésért felel. Az említett algatermékekben nem elsősorban a tápanyagok a lényegesek, hanem azok az anyagok (pl. poliaminok, szerves savak, alginátok, növényi hormon hatású anyagok), melyek a növényt ellenállóbbá teszik, fokozzák azok víz-és tápanyagfelvételét, azok hasznosulását. Adagolása: 10 liter vízbe 1-2 dl (1-2%)

asco alga
AscoAlga

Palántanevelés ideje – Összefoglaló

Összefoglalva, a február ideális időszak a palántaneveléshez, amikor a kertészek elültethetik a zöldség- és virágmagokat. A megfelelő körülmények biztosítása, beleértve a megfelelő hőmérséklet és fényviszonyokat, kulcsfontosságú a sikeres növekedéshez. Ezt egészíthetjük ki a -közel- biztos siker érdekében néhány vegyszermentes termékkel, amelyek megvásárolhatóak a webshopunkban.