Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Mit TERVEZ a kertész télen? 2.0

zöldségmagok

Veteményesnél… 

…milyen fő szempontokat kell figyelembe vennünk a tervezéskor: 

  • milyen zöldségeket fogyasztunk legszívesebben? Frissen fogyasztjuk vagy elteszünk belőle télire (fagyasztunk, befőzünk, fermentálunk)? 
  • rendelkezésre álló hely: balkonkert cserépben, magaságyás, vagy több 10 négyzetméternyi szabadföld, esetleg fólia?
  • előző évben mi volt az elővetemény? Ahogy szántóföldön is teszik, házikertben is érdemes vetésforgót csinálni: minden évben máshova vetjük a vetőmagokat
  • az egyes zöldségfajoknak más-más a tenyészideje. Van, amit egészen korán elvethetünk (pl. spenót, saláta, retek, borsó) és korán lekerülnek. Ilyenkor másodveteményt is tervezhetünk ugyanoda (pl. tökfélék, édesburgonya). Ezt hívjuk növényváltásnak. Vannak azonban hosszabb tenyészidejűek, amelyek tavasztól nyár végéig, őszig is élnek (pl. paradicsom, uborka, paprika)
  • növénytársítás: egy olyan ültetési stratégia, amellyel elősegíthetjük a veteményes öngyógyító képességét (pl. zöldbab mellé fokhagyma ültetése a levéltetvek elriasztása miatt), vagy olyan növények egymás mellé ültetése, melyek segítik egymást (pl. nitrogénkötő futóbab kukoricára futtatása, petrezselyem javítja a paradicsom aromáját)

Szerencsére a gazdaboltok már januárban feltöltik vetőmagkészletüket, ahol már most megkezdhetjük a válogatást.

Hatalmas a választék, és nagyon könnyű elveszni benne, de amit mindig nézzünk meg: mikor állították elő a magot (1 évnél régebbit ne vásároljunk meg!), kapott-e a mag csávázást és ha igen, milyen növényvédőszerrel, biostimulánssal.

Minden vetőmag csomagolásán találunk információt a vetés idejéről, sor- és tőtávolságról, a betakarítási idejéről, fajta tulajdonságokról.

Mit tervezhetünk még? 

Például, hogy előreláthatólag milyen talajkezelésre és növényvédelemre lesz szükség. A választott növényfajoknál mik a leggyakoribb kártevők és kórokozók? Az a szerencse, hogy előre tervezve sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a problémákat. A Danuba Garden egész évre kínál vegyszermentes, természetes megoldást: 

…legyen szó talajvitalitás növeléséről, gyökeresítésről, virágzás- és intenzív növekedés támogatásáról, vagy biológiai növényvédelemről.