Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Miért fontos az előrelátó gondolkodás a kertészkedésben (is)?

Palánták a kézben

Idén nagyon korán érkezett a tavasz, még talán fel sem készültünk rá igazán.

Így sokan késtek el a lemosó permetezéssel, és most próbálják menteni a menthetőt. Rengeteg kérdést kapunk azügyben, hogy a Tricho Immun gyors permetezésével vajon sikeresen védekezhetnek-e még tafrina vagy monília ellen. Ilyenkor mi mindig elmondjuk, leírjuk, hogy a Trichoderma gombának időre van szüksége (kb. 3-4 hét attól függően, hogy lágyszárú vagy fásszárú növényről van szó) a növénybe való bejutásra, felszaporodásra, majd a növényben való elterjedésre. 

A kérdések alapján azt tapasztaljuk, hogy hajlamosak vagyunk egy készítménytől csodát várni, hogy az azonnal hasson és mindenre, minden körülmények között tökéletesen működjön. Ezért fontosnak tartjuk hangsúlyozni a készítmény (ebben az esetben gomba) speciális jellemzőit, továbbá, hogy az eddigi kísérleteink alapján mi az, amit biztosan tudunk róla. 

Szintén fontosnak tartjuk elmondani, hogy a biokertészkedés nem csak 1-1 bio készítmény használatát jelenti, hanem hogy érdemes egy egész rendszerben, egy folyamatban előrelátóan gondolkozni.

Mégis milyen rendszer?

Gondoljunk csak bele mire van szüksége – nagyon leegyszerűsítve! – az egészséges emberi szervezet működéséhez?

  1. Tápanyagban gazdag, vegyes étkezés – növényi párhuzam: egészséges talaj, elegendő tápanyag
  2. Stresszmentes életvitel – növényi párhuzam: akklimatizáció, jó kondíció a stressz eltűrésére
  3. Mozgásban gazdag életvitel – növényi párhuzam: edzés a különböző biotikus (emberi vagy állati beavatkozás) és abiotikus (hőség, szárazság, fagy, szél) stressz eltűrésére

Abban az esetben, ha mi magunk is törekszünk az egészséges életmódra, még ha betegek is leszünk, megúszhatjuk enyhébb tünetekkel, vagy könnyebben, gyorsabban felgyógyulhatunk a betegségből. Növényi párhuzammal élve a növényeink talaját is jó állapotban tartjuk, gondoskodunk a megfelelő táplálásról és optimális életkörülményekről, a növény is jó „kondiban” lesz. Ezek után bármilyen kórokozó vagy kártevő támadja is meg a növényeinket, sokkal könnyebben fogja leküzdeni azt. 

Ezért a DanubaGarden azt javasolja, hogy érdemes előre gondolkodni a kertészkedés folyamán is:

1) Tápláljuk talajainkat: szerves trágya (komposztált vagy granulált) vagy huminsav (Blackjak) hozzáadásával
2)Védjük, takarjuk talajainkat a kiszáradás és a gyomosodás ellen: mulccsal (fenyő, ágdarálék, szalma, fűnyesedék, falevél, konyhai zöldhulladék, talajtakaró növények vetése (Talajtakaró 10M mikorrhizával) A mulcs lebomlása is táplálja a talajt!
3)Tápláljuk növényeinket: lehetőleg természetes anyagokkal: algákkal, lombtrágyákkal. Természetesen az sem kizárt, hogy használjuk kémiai megoldásokat, ha valaki még csak ismerkedik a bio módszerekkel. Bizonyos bio készítmények abban is segítenek, hogy a már kijuttatott műtrágya jobban hasznosuljon pl. Blackjak huminsav, aminek használatával csökkenthető a talajvízbe elszivárgó nitrogén, vagy a talajban lekötődő foszfor mennyisége. (Ezt a módszert szántóföldi növénytermesztésben is előszeretettel használják). Más készítmény pl. DanuVital Bio+ a növényi sejtnedvnek megfelelő arányban tartalmaz 10 féle szerves eredetű tápelemet. 
4)Vértezzük fel stressz ellen: algákkal (Asco Alga és Kelpak) Az algák olyan körülmények között élnek természetes élőhelyükön, ahol folyamatos stresszben élnek: ár-apály tevékenységnek vannak kitéve, állatok fogyasztják őket. Csak nagyon rövid idő az, amikor kedvezőek az életfeltételek a növekedésre, ezért minden bennük található anyagot nagyon magas koncentrációban tartalmaznak. 
5)Használjunk bio növényvédelmet: Tricho Immun és a Softguard kombinált, egymás utáni kezelése jó eséllyel lép fel kártevők és kórokozók ellen egyaránt. Használatuknak akkor a legjobb a hatásfoka, ha eleve egy jól felvértezett, jó kondiban lévő növényen használjuk.
6)Az elpusztult növényeinket komposztáljuk (helyben vagy komposztálóban): így tápanyagot képeznek majd a többi növénynek. A komposztálódás folyamatát természetes módszerrel gyorsíthatjuk baktériumok hozzáadásával: az Ino Bact N-Cell baktérium készítmény cellulózbontó és nitrogénkötő baktériumokat tartalmaz.
💚Ajánlott termékeink💚