Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Ezért ne cseréljünk talajt a feljavítás helyett!

kerti növények

Informatív cikk a Kertportál jóvoltából

A talajcsere mindig is a kerttulajdonosok egyik keresett módszere volt arra, hogy a talajukat jobbá tegyék. De vajon létezik jobb megoldás? Természetesen igen!

Akár természetes kertünk van, akár fenntartható kertben gondolkodunk, valahogy a talajcsere nem fér össze a környezetet támogató szemlélettel. Nyilván létezik kivétel, de megfordítva a dolgot, hosszútávon sokkal jobban járunk, ha feljavítjuk a talajt, mint kicseréltetjük. Egy akármilyenre. Mert sosem tudjuk, hogy valójában mi érkezik majd.

Mikor cseréljünk talajt?

Az elmúlt 20 év alatt egy olyan kertnél jártam, ahol valóban indokolt volt a talajcsere. Bár ott nem a talajt cserélték, hanem a rengeteg sitt és szemét helyett érkezett termőtalaj. Itt nem is talajcseréről kell beszélni, hanem egy olyan szükséges folyamatról, amikor már az alapok annyira hátráltatták volna a kert kialakítását, hogy kár lett volna vesződni vele. Az ásót sem lehetett úgy lenyomni, hogy ne elásott hulladékba botoljunk.

Itt indokolt a talajcsere. De mi a helyzet az átlagos kertekkel? Mert a legtöbb általunk is tervezett fenntartható kert az átlagos kiindulási alapokkal rendelkezik.

Ismerd meg a talajod és megtudod, hogyan segítsd!

Első lépés mindig a talajunk ismerete. Na, de nem ukkmukkfukk! Érdemes a talajt bevizsgáltatni és szakember tanácsát kérni ebben, hiszen egy félrement talajdiagnózissal többet ártunk magunknak – és a pénztárcánknak, mint használunk. 

Onnantól, hogy megismertük a talajt: homoktalaj, barna erdőtalaj? Csernozjom vagy netán agyagtalaj? Mindegyikkel másképp kell bánni. Más növények fogják jól érezni magukat benne. Természetesen a leonartid alapú humuszpótlás itt is nagyon sokat segíthet, de már a kiindulási alap ismerete egy olyan ütőkártya a kezünkben, hogy nagyobb biztonsággal járhatjuk a kertészeteket növényvásárláskor.

Miért nem praktikus a talajcsere?

A talajcsere azért nem praktikus, mert a kert komplett talajának lecserélése rengeteg földmunkával és rengeteg költséggel is jár az esetek nagy többségében.

Ráadásul sosem tudjuk, hogy milyen talajt és vele együtt milyen gyomflórát hoznak a kertünkbe.

Egy szakértő szem a gyomokból is jól tájékozódik egy kertben. Mivel a gyomok jellegzetesen adott talajra és akár adott tájegységekre is jellemzően terjednek – kivétel a nagyon invazívak, így jó kiindulási alap is lehet.

Emellett a gyökerek főleg a fák esetében sokkal mélyebben helyezkednek el, mint a talajcserénél elért friss földréteg, így maximum a sekélyebben gyökeresedő évelőknél érezhetjük a talajcsere jótékony hatását. De ez nem hosszútávú megoldás.

Bár rengeteg szuper készítmény van a piacon, sokkal eredményesebb a meglévő talajjal dolgozni és azt javítani, hiszen az a talaj már rendelkezik azokkal a természetes mikorrhiza-rendszerekkel is, mely a növények számára is elengedhetetlen az ideális fejlődéshez. Természetesen a MikoMax készítmény ezt is meg tudja támogatni!