Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Mit tehet a kertész télen? Fenntart, tervez, tanul…

Madár télen

…mit lehet ilyenkor fenntartani

KINT

Kint a kertben túl sok munkánk nincs ilyenkor, de amit mégis tehetünk:

  • Ha eddig még nem tettük, a fagyérzékeny növényeket sürgősen takarni kell, tövéhez mulcsot, lombot húzni. ❄️
  •  Az örökzöldekről le kell söpörni, rázni a havat vagy jeget, mert a hó súlya megnyomhatja, eldeformálhatja, akár le is törheti az ágakat. Az oszlopos örökzöldeket érdemes lazán összekötni. ☃️
  • Ne feledkezzünk meg a fagymentes helyre helyezett dézsás növényeinkről sem! Sokszor halljuk, hogy a tél folyamán kifagyhatnak. Valójában a legtöbb esetben nem erről van szó, hanem egyszerű kiszáradásról. Vagy azért, mert megfeledkezünk a pincébe, garázsba helyezett növényeinkről, és nem öntözzük meg őket, vagy azért, mert a kint hagyott dézsás növények talaja átfagy, a fagyott földből pedig a növény nem tud vizet felvenni. Ezért különösen fontos, hogy fagymentes időben, kb. kéthetente ellenőrizzük a talajuk nedvességét, és ha szükséges öntözzünk. 🪴

BENT

Bent pedig jöhet a szobanövény gondozás: 

RENDSZERES ÖNTÖZÉS 💦

De hogyan? Sokat elkövetik azt a hibát, hogy hetente ugyanazon a napon, minden növényt ugyanúgy öntöznek. Holott az öntözés helyes módja kulcsfontosságú a szobanövényeknél (is). Minden alkalommal először ellenőrizzük a talaj nedvességi állapotát az ujjunkkal, és csak akkor öntözzük, ha a talajt száraznak érezzük, a kaspó aljában, alátétben nem áll víz.

Az egyes szobanövények vízigénye (is) teljesen eltérő. Jó ötlet megfigyelni, hogy mely növényünk az első, ami szomjazik, kókad, ami leghamarabb igényli a vizet. Ez lesz az indikátorunk, vagyis jelzőnövényünk. Amikor ennek a növénynek kezd száradni a földje, akkor induljunk öntözési körútra, és igény szerint öntözzük. Bármilyen furcsa, de sokkal több szobanövény pusztul el a túlöntözés, mint a kiszáradás miatt! Öntözővíznek ajánlott néhány napos, állott, szobahőmérsékletű vizet használni, hogy elkerüljük a hideg klóros víz okozta stresszt a növénynél.

TÁPANYAGUTÁNPÓTLÁS ⚡️

De mivel? A boltokban kapható hatalmas szobanövénytáp választékon eligazodni kész kihívás. Ha már biokertészkedéssel foglalkozunk, máris szűrhetjük a tápokat aszerint, hogy szervestrágyát használunk beltéren is. A Danuba Garden kínálatában Európa vezető humuszterméke, a Blackjak az, amit erre a célra használhatunk.

Ez a folyékony humusz, mely egy Leonardit alapú szuszpenzió koncentrátum. Használatával fokozódik a gyökérnövekedés, javul a víz- és tápanyagfelvehetőség, csökken az abiotikus stressz (pl. légszárazság) hatása. Ez különösen fontos a szobanövényeknél, ahol a cserépben lévő tápanyagot a növény viszonylag hamar elhasználja, pótlás nélkül a növény szenved, leromlik az állapota. Az első látványos saját tapasztalatunk is az volt, hogy Blackjak használatával nem száradt ki olyan hamar a szobanövények földje, mint tiszta vízzel való öntözéskor. Egy 2 dl-es Blackjak kb. 5-10 x 1 literes palackkal történő öntözéshez elegendő (kb. 1 kupak/ 1 l-es öntözőpalack). A terméket használat előtt fel kell rázni, majd a palackot többször átmosni, hogy a falára kiülepedett humusz se menjen kárba.

BlackJak

PÁRÁSÍTÁS 🌬️

A száraz levegőjű, fűtött lakásban fontos a rendszeres párásítás, a szobanövények vízzel permetezése, levelek portalanítása. 

KÁRTEVŐK ELLENI VÉDEKEZÉS 😈

Száraz levegőjű lakásban, vagy nem megfelelő víz- és tápanyagellátottságú növények legyengülésekor, továbbá sűrűn egymás melletti teleltetéskor a legnagyobb veszély, hogy megjelennek a kártevők, kórokozók. Ki ne találkozott volna szobarózsán takácsatkával vagy pincében teleltetett leanderen pajzstetűvel?

Ugye? A legjobb, ha mindezt meg tudjuk előzni a helyes gondozással, megfelelő körülmények biztosításával. De hogy segíthetünk még? A Danuba Garden erre is tud megoldást: Softguard, melynek hatóanyaga kitozán, amit elsősorban kagylók és rákok kitinpáncéljából állítanak elő. Tudtad, hogy a kitin a második legelterjedtebb szerves molekula a cellulóz után? Kitin alkotja a baktériumok, gombák és rovarok sejtvázát. És hogy jön ez a növényvédelemhez? Az EU 2014-ben engedélyezte a kitozánt, mint baktérium- és gombaölő hatású anyagot, mely nem minősül ugyan növényvédőszernek, viszont növényvédelmi (sőt: emberi gyógyászati!) hatása bizonyított.

BÓNUSz tippért iratkozz fel a Danuba Garden hírlevelére, aminke hála rendzseresen és egyzerűen értesülhetsz a legfrissebb zöld és kertészeti hírekről 💚 Link: http://www.danubagarden.hu/#feliratkozas