Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Tanácsok ültetvénytelepítéshez – Hogyan segíthetjük növényeink fejlődését?

Tricho Immun Használata

A szabadgyökerű szőlő és gyümölcsfák telepítését ősszel vagy tavasszal kell elvégezni. Az őszi telepítés előnye a valószínűsíthető csapadékosabb időjárás, ugyanakkor számolni kell a fagyok okozta károsítással, vagy pusztulással. A telepítés alapvetően meghatározza a növények későbbi egészségi állapotát, így a termőképességét is.

Ültetvénytelepítés: de, mire figyeljünk?

Legfontosabb, hogy az adott termőhely talaj és éghajlati viszonyainak megfelelően válasszuk meg, hogy milyen növényt, és milyen növény fajtát telepítünk.

Mérjük fel a talaj adottságait, és ennek megfelelően tervezzük meg a hiányzó tápanyagok pótlását (Danuba precíziós szolgáltatások)

Amennyiben ültetvény kivágást követően azonnali telepítést tervezünk, sajnos számítani kell a „talajuntság” miatt bekövetkező növénypusztulással, és gyengébb fejlődéssel. Ennek oka, hogy a korábbi ültetvényben felszaporodhatnak a talajon keresztül fertőző kórokozók. 

Telepítés előtt célszerű lágyszárú növényekkel bevetni a területet. Agrobaktérium korábbi előfordulása esetén gabonafélék, vagy más egyszikű növény termesztése ajánlott, hiszen az agrobaktériumok minden kétszikű növényt képesek megfertőzni, így fennmaradni a területen. A táptalaj tápanyagokkal (pl. nitrogénnek) való dúsítására célszerű takarónövény keveréket alkalmazni, például a Danuba Talajtakaró 10 M termékét, amely 10 féle növényt, és mikorrhiza gombákat is tartalmaz.

Talajtakaro 10M

Kulcsfontosságú az egészséges, kórokozóktól mentes szaporítóanyag beszerzése. A vírus és fitoplazma mentességről/mentesítésről kérhetünk tanúsítványt is az oltóanyag előállítóktól és forgalmazóktól. A fás szöveteket károsító gombák esetében viszont nincsenek szabályozások, illetve mentesítő eljárások. 

Mit tehetünk a fás betegségek megelőzése érdekében?

Tricho Immun készítményben található Trichoderma törzsek képesek gátolni a fás szövetek megbetegedéseinek (szőlő tőkebetegségei, pl. esca, gyümölcsfák rákosodása, elhalása, barna és fehér korhadás) kialakulását. Képesek egyrészt gátolni, illetve elpusztítani a betegségek kialakításában részt vevő gombákat, másrészt stimulálják a növény védekező rendszerét és fejlődését.

Tricho Immun 100g

Korábbi kísérleteinkben a telepítést megelőző 12-48 órás áztatás (100 liter vízbe 1 kg Tricho Immun) jelentős mértékben csökkentette a szőlő telepítését követő pusztulását. A gyökerek áztatását követően a trichodermák képesek voltak a teljes növényt kolonizálni, és hosszú ideig fennmaradtak 

Szakmai kutatás, tudj meg többet!

Kutatási eredmények

Tőkepusztulás

Cabernet Sauvignon csak vízben áztatott (kezeletlen) és Tricho Immun Trichoderma törzseit tartalmazó vízben áztatott tőkék pusztulási aránya 4 évvel a telepítést követően. (Forrás)

Megfigyelhető volt a növények erőteljesebb növekedése is

Tricho Immunnal kezelt növény (bal oldal), Tricho Immunnal nem kezelt kontroll növény (jobb oldal)

A szabadgyökerű szőlő oltványok és gyümölcsfák telepítésénél a növények fejlődését segíthetjük a mikorrhiza gombák alkalmazásával, amelyet az ültető gödörbe, a növények gyökeréhez kell kiszórni (pl. MikoMaxMikoMax Garden). A Tricho Immun kezelés nem gátolja a mikorrhiza gombák kolonizációját.

Forrás: Cabernet Sauvignon Tricho Immunos áztatással és nélküle, 2,5 évvel a telepítést követően. Szekszárdi borvidék. Fotókat készítette: Nagy Attila