Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

A szamóca betegségei

Egészséges és beteg eper

Házikertben kevésbé jellemző ugyan a szamóca gombás megbetegedése, de azért előfordulhat. A szamóca betegségi közül melyek jelenthetik a legnagyobb veszélyt a növényünkre?

szamóca betegségei

Szamóca betegségei: A termést veszélyeztető gombák

Szamóca gombás betegségei

1.     Szamóca szürkerothadásos (Botrytis cinerea) megbetegedése a leggyakoribb és legismertebb: elsősorban csapadékos, párás időben jelenik meg és jelentős terméskiesést okozhat. A fertőzés a talajból vagy beteg növénymaradványokról indul el, majd a virágokat is megfertőzheti, melyek később megbarnulnak, végül elpusztulnak. A betegség megjelenését okozhatja még a túlzott nitrogénadagolás és a túl sűrű és/vagy gyomos állomány.

2. Szamóca fitoftórás gyümölcsrothadása (Phytophtora cactorum): talajtakarás nélkül fordul elő a leggyakrabban. Ilyenkor a gyümölcsök gumiszerűvé válnak, de nem rothadnak el.

3.     Szamóca gnomóniás gyümölcsrothadása (Gnomonia comari): a gyümölcsökön száraz jellegű rothadás jelenik meg.

Fontos❗️Szamóca levélfoltosságot előidéző gombák elsősorban termő ültetvényben fordulnak elő, ezért házikertben külön védekezést nem igényelnek pl. mikroszferellás, diplokarponos, gnomóniás, fomopsziszos levélfoltosság. Esetleg ha sűrű az állomány és az időjárás is kedvező a szaporodásának megjelenhet a szamóca lisztharmat.

Szamóca betegségei – A Megoldás

Trichoderma gomba

Ahhoz, hogy az említett betegségeket biztosan elkerüljük a szabadgyökeres szamóca palántákat gyökérmetszés után (sebfelületen keresztül jut be a gomba a növénybe) érdemes Tricho Immunba mártani. 

A magyar fejlesztésű, magyar szabadalommal rendelkező készítményünk két Trichoderma törzset tartalmaz, melyek térkiszorító elven működve megakadályozzák a növénybe bejutó kórokozók életfeltételeit és növekedését.

Amennyiben már meglévő szamóca ágyásunk van, a zöld lombfelületet érdemes Tricho Immun (50 g / 15-20 l) készítménnyel háti permetező segítségével kezelni.

Talajtakaró

Miután mindent elültettünk, ne feledkezzünk meg az alapos beöntözésről és a talaj takarásáról sem! Talajtakarásra használhatunk szalmát, forgácsot, fenyőmulcsot, lehullott lombot, vagy akár bevethetjük takarónövényekkel is (10M Talajtakaró vetőmagkeverék mikorrhizával dúsítva).

szamóca betegségei képekkel
szamóca

Amennyiben kérdésed merülne fel a termékeinkkel és a szamóca betegségeivel kapcsolatosan, keress minket elérhetőségeink egyikén, szívesen segítünk, adunk tanácsot.