Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Hogyan varázsoljuk újjá a szamóca magaságyásunkat?

Eper

A talajtakarás fontossága

🌱 Manapság nagy divat magaságyásban zöldséget, gyümölcsöt termeszteni. Milyen előnnyel jár a magaságyásban termesztés?

  1. Könnyebb művelhetőség: nem kell hajolgatni, könnyebb a gyommentesítés
  2. Kifejezetten rossz minőségű alaptalaj esetén, vagy víznyomásos területeken magaságyásban jobb minőségű, tápanyaggal dúsított talajban termeszthetünk
  3. Megfelelő fedéssel könnyedén hidegággyá alakíthatjuk, így a hidegtűrő növények termesztését akár már februárban megkezdhetjük

🌱 Viszont nem csak előnye van egy magaságyásnak, hanem, mint mindennek, bizony hátránya is:

  1. Kezdeti magasabb bekerülési költség
  2. A magaságyás összetevőinek korhadása, bomlása miatt a talajszint csökken, megsüllyed. A pótlás költséges és munkaigényes.
  3. Idővel elszaporodhatnak benne a gyomok
  4. Évelő növény esetén a tövek elöregedhetnek, érdemes frissíteni.
A megoldás✨ az, hogy évente (zöldségnövények), de legkésőbb 2-3 évente a hiányzó rétegeket pótolni kell. Évenkénti pótlásnál elegendő lehet csak szerves trágyával vagy komposzttal dúsított földdel pótolni a hiányt. Ha ezt elmulasztottuk, vagy évelő növény esetén (pl. szamóca) viszont a süllyedés ennél már sokkal nagyobb is lehet, így pótlásnál ugyanazt az elvet követjük, mint telepítéskor, vagyis:
alulra vastagabb, különböző bomlási állapotban lévő faágak, kukoricaszár
fölé falevél, fanyesedék, növényi szármaradványok
legfelülre szerves trágyával vagy komposzttal dúsított föld
kultúrnövény vetése, palántázása
talajtakaró mulcs pl. szalma, forgács, fenyőkéreg, lehullott lomb

Szamóca ültetés 1×1

Csináljuk együtt!

1️⃣ Első lépésként kitermeljük, majd szétosztjuk a szamóca növénykéket, majd eltávolítjuk az elszaporodott gyomnövényeket 

2️⃣ Ezután jöhet a feltöltés a már említett módon…

3️⃣ A szamóca növénykék visszatelepítésekor részben a régi, szétosztott szamóca töveket használtunk, részben újonnan vásárolt kiscserepes szamóca palántákat ültettünk. A gyökeresedés támogatásához ugyanazt a MikoMax mikorrhiza készítményt használtuk, csak különböző módszerrel.

Szabadgyökeres ültetés

  • A szabadgyökeres palántákat Mikomax Gélbe mártottuk. A Gél könnyedén elkészíthető: a tasakban található gélesítőt feloldjuk 2 liter vízben. Ne ijedjünk meg, az oldódás kicsit időigényes és folyamatos kevergetést, majd várakozást igényel, de higgyék el szuper kis „tapétaragasztószerű” gél lesz belőle. A kész gélbe keverjük aztán bele a mikorrhiza gombát. Ebbe a pépbe mártjuk bele a szabadgyökeres palántákat. Gyönyörűen látszik, ahogyan a gomba granulátum megtapad a gyökéren.

Kiscserepes palánták

  • A kiscserepes palánták ültető gödrébe MikoMax Garden mikorrhizát szórtunk a tasakban található adagolókanállal, mivel kicsi (10-es cserépméret) gödörről volt szó, én csak kb. ¼ kanálnyi mennyiséget szórtunk egy gödörbe.