Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Miért olyan fontos házikertben is a talaj szervesanyag tartalma?

Talaj kézben

A házikertészkedés során gyakran a növények kiválasztására, a locsolásra és a gondozásra helyezzük a hangsúlyt, azonban van egy kulcsfontosságú tényező, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni: a talaj. A talaj összetétele, különösen annak szervesanyag-tartalma, alapvetően befolyásolja a növényeink egészségét és terméshozamát. Ha igazán szeretnénk sikeresek lenni a kertünkben, elengedhetetlen, hogy alaposan megismerjük és gondoskodjunk a talajunkról, hiszen ez a növényeink életének és növekedésének alapja. Ebben a bejegyzésben arról fogunk beszélni, miért is olyan fontos a talaj szervesanyag-tartalma, és hogyan befolyásolja ez kertünk egészségét.

A Danuba Graden számos rendezvényén volt alkalmunk házikertből származó talajmintákat vizsgálni. Kézi talajszkennerünk segítségével 8-10 perc alatt a következő paramétereket tudjuk megmondani kb 85%-os pontossággal: pH, szerves anyag tartalom, nitrogén-, foszfor-, kálium tartalom, felvehető nitrogén tartalom, kation kicserélő képesség, talajhőmérséklet és talajnedvesség. 

Humusz

Mivel a Danuba Garden szántóföldön is szkennel talajt, és laborban vizsgáltat talajmintákat, elég jó képet kapunk Magyarország talajainak többek között a szervesanyag tartalmáról. Az intenzív gazdálkodású szántóföldeken ez az érték 0,5-3% között változik, de az átlag 2% alatti. Az általunk megvizsgált házikerti talajok esetén ez – azt gondolnánk, hogy sokkal több – sajnos kb. ugyanezt az értéket mutatta: 1,8-2,2% közötti a szervesanyag tartalom. Csak igen elvétve találkoztunk ennél magasabb értékkel. Mi lehet ennek az oka?

Házikert – talajjavítás

A szántóföldekhez hasonlóan sajnos házikertben is az a gyakorlat terjedt el az elmúlt évtizedekben, hogy ősszel elhordjuk zöldségnövények, falevelek, ágak, gallyak maradványait, felássuk a kertet, szórunk egy kis műtrágyát, esetleg néhány évente hozatunk egy kis istállótrágyát a „szomszédból”, majd tavasszal felrotáljuk, elsimítjuk és indulhat is a veteményezés. Ugye ismerős?

Föld

Hosszú évtizedek alatt ezzel a módszerrel azt értük el, hogy talajaink szerves anyag tartalma borzasztóan lecsökkent, a növények szenvednek, nem győzünk öntözni és küzdeni a növényvédelemmel. Hiszen csak egészséges talajban nevelhetünk sikerrel egészséges növényt. Ahogy az emberi szervezet működésének kiindulópontja a gyomor, úgy a növénytermesztésben az alap a talaj, és annak szerves anyag tartalma. 

A talaj szerves anyag tartalma

Milyen hatással van a talaj szerves anyag tartalma az egyes talaj tulajdonságokra?

  1. Fizikai hatás: a szerves anyag tartalom befolyásolja a talajaggregátumok stabilitását, a víz beszivárgását, víztartó képességét, levegő-víz megoszlási arányát, csökkenti a kérgesedést, javítja a póruseloszlást.
  • Kémiai hatás: a szerves anyag tartalom növelésével fokozódik a kationcsere kapacitás, így a tápanyagok fokozott dinamikája is, ezzel felgyorsul a tápanyagok mobilizációja, így válik hozzáférhetővé a növények számára.
  • Biológiai hatás: a talaj szerves anyag tartalma nem csak élőhelyet biztosít a mikroorganizmusok és nagyobb szervezetek számára, hanem táplálékot is. Minél magasabb a szerves anyag tartalom, annál nagyobb számú és annál többfélébb a talajlakó élőlények közössége. Így nem csak felvehetőbbé válnak a tápanyagok, hanem a talaj eredetű fertőzések ellen is ellenállóbbá teszi a növényeket.
Kézi talajszkennelés

Összességében a talaj szerves anyag tartalma meghatározó szerepet játszik a talaj ellenállóképességének fokozásában, vagyis a talaj jobban tolerálja a külső, negatív hatásokat pl. aszály, szélsőséges hőmérsékletek, tömörödés, növényvédőszer terhelés (Alfred Grand, Ausztria és Vincent Michel, Svájc)

Talajállapot javítása egyszerűen

Összefoglalva házikertben is sokkal nagyobb fókuszt kellene helyeznünk a talajállapotok javítására! Mit tehetünk ennek érdekében?

  1. Végezzünk talajvizsgálatot! Történhet ez laborban, vagy egy ilyen kézi szkennerrel, de már az előző hírlevelünkben bemutatott befőttesüveges vizsgálat is nagyon beszédes lehet.
  • Bár szépen mutat a gazmentes, szépen kitakarított kert, valójában a növénymaradványok elhordásával tüntetjük el a szerves anyagot a talajainkból. A természetben mindez egy gyönyörű körforgásban visszajut a talajba, ezt kellene imitálnunk házikertünkben is. Ezért javasolt a növényi maradványokat helyben hagyni, vagy komposztálóban mikroorganizmusok segítségével „lebontatni”. Az Ino Bact N Cell készítményben található Bacillus amyloliquefaciensbaktérium nagy segítségünkre lehet ebben.
Ino-Bact-N Cell

Ino Bact N Cell

  • Ősszel bevethetjük a kertünket takarónövényekkel. Miért is jó ez? Takarónövények használatával betakarjuk a talajt (ahogy az erdőben az avar), ami nem engedi azt kiszáradni, védi az eróziótól (talajromlástól), a tápanyagok kimosódásától. A Danuba Garden 10 M talajtakaró vetőmagkeveréke nagy arányban tartalmaz pillangósvirágúakat, melyek nitrogént kötnek meg a talajból, kisebb arányban mikorrhiza gombákat, melyek elszaporodásával további előnyökhöz juttatják a későbbi veteményt is. A keverékben található különböző fajok különböző méretű és formájú gyökere is lazítja a talajt. Ha takarónövényeket „lábon hagyjuk” télre véd és takar, ha lekaszáljuk, további szervesanyaggal dúsítják talajunkat.
10M Talajtakaró Mix Mikorrhizával 5kg-25kg

10 Növényes Talajtakaró Mix Mikorrhiza gombával

  • Kerüljük, vagy minimalizáljuk a talaj bolygatását, ásását, kapálást! Bolygatással tönkretesszük a gilisztajáratokat, elszakítjuk a gombafonalakat, roncsoljuk a talajszerkezetet.
Nem ajánlott az ásás
  • A növényi maradványok helybenhagyásán és a takarónövények használatán túl érdemes egyéb forrásból is pótolni a szervesanyag tartalmat: kertészetekben és gazdaboltokban kapható komposztált vagy granulált marha- vagy tyúktrágyákkal, vagy huminsav talajra permetezésével. Ebben lehet nagy segítség a Blackjak. A Blackjakben található humin, ulvik és fulvosavak mint egy szivacs, magába szívják a vizet és a tápanyagokat. És ahol a szervesanyag, ott lesz gazdag a talajélet is.
Blackjak család

Blackjak

  • Ültetéskor használjunk mikorrhiza gombákat! A növények gyökerével szimbiózisban (kölcsönösen előnyös együttélés) élő gomba ugyanis nem csak, hogy megtöbbszázszorozza a gyökér víz- és tápanyagfelvevő képességét, de egy ún. glomalin fehérjét is előállít. A glomalin fehérje összetapasztja a talajszemcséket elősegítve ezzel a morzsalékos talajszerkezet kialakulását. A Danuba Garden kínálatában Mikomax néven ajánl mikorrhiza gombát.

MikoMax Garden