Előző blogposztunkban a Kelpak dugványok gyökeresítésére, most pedig egy virágoztatásra vonatkozó kísérletet szeretnénk megosztani Veletek.
Alga kísérletek 🔬
A kísérletet 2011-12-ben végezték az Oakvalley Flowers kertészetben, Dél-Afrikában, ahonnan a Kelpak is származik. A kísérlet célja az volt, hogy megvizsgálják hogyan hat a Kelpakos bemártás és a lombkezelés a liliom virágok minőségére és virághozamára.
Módszer | Dózis | Kezelés ideje |
hagyma Kelpakba mártása | 1 %-os oldat | ültetés előtt |
lombkezelés (5 alkalommal) | 2 %-os oldat | kihajtás után 12-14 naponta, összesen 5-ször |
kontroll |
A kontroll nem kapott semmit, illetve minden módszer a szokásos növényvédelmet és tápanyagutánpótlást kapta.
A következőket figyelték meg (Kelpakos alga kísérletek):


Az első oszlop mindkét grafikonon a Kelpakos gyökérbemártást mutatja, míg a második oszlop a Kelpakos lombkezelést. A jobboldali oszlopok a kezeletlen kontroll.
- A bemártásos és a kontroll növények száranként 2, míg a Kelpak lombpermetezéssel száranként átlagosan 3 virágot hoztak (1. ábra).
- A Kelpak lombpermetezéses kezelés virágtömege 28%-kal volt magasabb, mint a kontroll, és 15%-kal magasabb, mint a Kelpak hagyma bemártásos kezelésé (2. ábra).
- Bár a Kelpak hagyma bemártás nagyobb elsődleges virágokat hozott, mint a Kelpak lombpermetezés és a kontroll, a lombpermetezés végül több virágot hozott, amelyek méretbeli eloszlása egyenletesebb volt (3. ábra).
- A Kelpak lombkezeléses módszer során a liliom szárhossza és szárátmérője egyaránt meghaladta a bemártásos kezelést és a kontrollt (4. ábra).

Az első két oszlop a Kelpak gyökérbemártásos technológiát, míg a második három oszlop a Kelpakos lombkezelést, és az utolsó két oszlop a kezeletlen kontrollt mutatja.


Az első oszlop mindkét grafikonon a Kelpakos gyökérbemártást mutatja, míg a második oszlop a Kelpakos lombkezelést. A jobboldali oszlopok a kezeletlen kontroll.
Mit jelent ez röviden?

🪸 A kísérletek azt bizonyították, hogy a 2 hetente végzett Kelpak lombkezelések sokkal jobb eredményeket hoznak a virághozam és a szárminőség tekintetében, mint a hagymák bemártásával végzett kezelés önmagában.
Termékeink keverhetőségéről ebben a blogposztunkban írtunk:
