Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Citromfű termesztése : A sokoldalú gyógynövény és fűszer

Menta

A citromfű termesztése Magyarországon napjainkban méltán egyre növekvő népszerűségnek örvend, mivel könnyen hozzáférhető és sokoldalú gyógynövényről, illetve fűszernövényről beszélünk.

A citromfű (Melissa officinalis), amely kellemes ízével és számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhet, a Közép- és Dél-Európában, Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger környékén őshonos ajakosok családjába tartozik.

A Citromfű hatásai

A citromfű nem csak ízletes teaként fogyasztható, hanem kutatások szerint a vírusok szaporodását is gátolja, ezért számos vírusellenes készítmény alkotórésze. A gyógyszeriparban ízjavítóként, étvágygerjesztőként és enyhe nyugtatóként használják, míg a népi gyógyászatban teakeverékek és reuma elleni bedörzsölő-szerek alkotórészeként ismert. A citromfüves töltött alma és a magas vérnyomás elleni tea csak néhány példa a sokféle használati mód közül.

citromfű termesztése

Citromfű termesztése és gondozása

A citromfű termesztése során az optimális növekedéséhez 20 fok feletti hőmérséklet szükséges, és bár jól tűri a szárazságot, a hideg és a csapadékos időjárás gátolhatja növekedését.

A növény szaporítása magvetéssel, palántázással vagy tőosztással történik, előnyben részesítve a meszes talajt. A citromfű fűszerezésre a tenyészidő folyamán bármikor használható friss levelek formájában, valamint télen a lakásban is nevelhető. Kertünkben – ha nem figyelünk rá – nagyon gyorsan elszaporodik, és könnyen gyomosít, azonban ahhoz hogy egészségesen fejlődjön neki is szüksége van megfelelő gondoskodásra.

Citromfű termesztése cserépben

A citromfű ideális növény a cserépben való termesztéshez, különösen akkor, ha nincs kertünk vagy csak korlátozott helyünk áll rendelkezésre. A citromfű cserépben történő termesztéséhez válasszunk egy legalább 20 cm átmérőjű cserepet, amely megfelelő vízelvezető lyukakkal rendelkezik. Töltsük meg jó minőségű, tápanyagban gazdag virágfölddel, és ültessük el a citromfű palántát vagy magokat.

A cserepes citromfüvet helyezzük egy napos, de nem tűző napsütéses helyre, ahol legalább napi 4-6 órányi közvetett fényt kap. Fontos, hogy a talaj mindig enyhén nedves maradjon, de kerüljük a túlöntözést, mert az gyökérrothadáshoz vezethet. Rendszeresen tápláljuk a növényt jó minőségű bio, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást, és időnként vágjuk vissza a szárakat, hogy serkentsük az új hajtások növekedését.

Citromfű termesztése és gondozása kertünkben

A kertben történő citromfű termesztése kiváló lehetőség, hogy bőségesen hozzájussunk ennek az illatos és hasznos növénynek az előnyeihez. A citromfű jól fejlődik napos vagy félárnyékos helyen, laza, jó vízelvezetésű talajban. Ültetés előtt dolgozzuk be a talajba a Blackjak termékünket, a benne lévő humusz javítja a talajminőséget és segíti a növényt, hogy gyökere több vizet és tápanyagot tudjon felvenni. A citromfű gyorsan terjed, így érdemes meghatározni a növekedési területet, hogy elkerüljük a túlzott elburjánzást.

Az ültetési távolság legyen körülbelül 30-45 cm, hogy elegendő helyet biztosítsunk a növényeknek a terjeszkedéshez. Rendszeresen öntözzük a citromfüvet, különösen száraz időszakokban, de figyeljünk arra, hogy a talaj ne legyen túlzottan nedves.

A citromfű különösebb betegségekkel vagy kártevőkkel szemben ellenálló, de időnként előfordulhat levéltetű vagy lisztharmat. Ilyenkor érdemes természetes védekezési módszereket alkalmazni, például az Asco Alga termékünket, amely segít a növénynek az alábbiak esetén: aszály, hőstressz, vágási sérülés, tápanyaghiány, megtermékenyülés, színesedés, bel tartalom és tárolhatóság javítása.

Az érett citromfű leveleket bármikor szedhetjük, de a legjobb íz és illat érdekében a virágzás előtt gyűjtsük be őket.

citromfű termesztése cserépben

A citromfű leveleinek citromra emlékeztető illata nemcsak az illatszeriparban, hanem a konyhában is népszerű. Fűszerként gyümölcslevesek, saláták, levesek ízesítésére alkalmas, gyakran helyettesítve a citromot.

Ezen kívül, a méhészet számára is értékes, nagy nektártartalma miatt kiváló méhlegelő.

Mivel tápláljuk a citromfű növényünket?

A korábban mr említett két termékkel érdemes a növényünket kezelni:

blackjak
Blackjak
asco alga