Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Tengerek növényvilága

Tudtad, hogy a Földünk 71%-át tenger borítja? Így ne hanyagoljuk el annak növényvilágát sem. 

Összehasonlítva a szárazföldi vegetációval, a tengeri flóra jellege eltérő, de ennek ellenére sok esetben azonos a feladata, mint a szárazföldi vegetációnak. A különbség abban nyilvánul meg, hogy a tenger növényvilága teljesen eltérő rendszertani csoportokat alkotnak. 

Amíg a szárazföldön a magasabb rendű növények, főleg a zárvatermők dominálnak, a tengerekben csak mintegy 45-50 faját találjuk meg ennek a csoportnak. A szárazföldtől eltérően a tengerekben a fő szerep a különböző moszatoké, amelyekből 36 ezer faj létezik. Találunk itt apró növényeket, de vannak olyanok is, melyek elérik a 200 métert is, súlyuk pedig 45-50 kg-ot.

A tengerek növényvilágát két alapvető csoportra osztjuk: fitobentoszra és fitoplanktonra. 

A legszínesebb a fitoplankton, amit főleg a hideg és mérsékelt övi tengerekben kovamoszatok, a trópusi és szubtrópusi övezetek tengereiben élő páncélos ostorosok, ostoros-moszatok és baktériumok alkotnak. A különböző típusok előfordulása a víz mélységétől és átlátszóságától függ. 

Planktonok a tengeri növényvilág részei

A Földön élő összes növény közül egyedül ezeknek a szervezeteknek áll a rendelkezésükre minden, a létezéshez fontos tényező. A víz hőfoka sohasem süllyed egy fokkal fagypont alá, állandó napfényt kap, tápanyag utánpótlás folyamatos, amit a tengeri áramlások biztosítanak az óceánok mélyéről.

Növényi plantonok

A tengeri élőlények létezésének a növényi plankton az alapja, amely hatalmas tömegekben mozog. Eközben a planktonok tápanyagot állítanak elő, folyamatosan megújulnak, és táplálékul szolgálnak a hasonló mikroszkopikus méretű állatok számára is. A növények és állatok ezen közössége, együttesen alkotja a tengerekben lebegő planktont. A puhatestűek, rákok kisebb halak ezt kis adagokban fogyasztják. A nagyobb halak a kisebbekkel táplálkoznak, így lényegében planktonnal is. A plankton tápláléka a nagyobb halnak, a cápának és az óriásbálnának is. 

„Oxigén-farmok”

Még mi emberek is függünk bizonyos mértékben ettől az „úszó legelőtől”. Nagyobb a jelentőségük, mint a nagy füves területeknek, trópusi őserdőknek, vagy bármilyen ültetvénynek, mivel a légzéshez szükséges oxigént termelik. 

A fitoplanktonnal ellentétben a vízfenék életközösségét alkotó fitobentoszt nagyobb, az aljzatban megkapaszkodó moszatok alkotják, melyek elborítják a tengerfeneket, vagy felfelé növő, elágazó száruk segítségével lebegnek.

Sűrű moszat-erdő a tengerfenéken

Kedvező feltételek mellett ez a növényzet sűrű, akár egy erdő. 

A különböző moszatok között találhatunk virágzó fajokat is. Ezek alkalmazkodtak a tengerek sós vizéhez, és külsejükkel a moszatokra hasonlítanak.  A partok mentén, ahol a folyók a tengerbe torkollanak, a tenger sós vize az édes vízzel keveredik, így keletkezik a brak-víz, amelynek sótartalma különböző lehet…

A tengeri algák

A tengeri algák az ökoszisztémában létfontosságú szerepet játszanak, és egyre növekvő jelentőségűek a fenntartható kertészkedés és mezőgazdaság területén is. Ezek a szervezetek képesek túlélni a szélsőséges körülményeket, mint az erős sótartalmú víz, az apály és a dagály váltakozása, valamint a hőmérsékleti ingadozások. Az algák nem csak a tengeri élet számára nélkülözhetetlenek, hanem az emberi létezéshez szükséges oxigén egyik fő termelői is. Az algák felhasználása a kertészetben előnyös lehet, mivel természetes módon biztosítanak tápanyagokat a növényeknek, javítják a talaj minőségét, és segítenek a növényi stresszreakciók kezelésében.

Tengeri alga kép

A vegyszermentes, bio gazdálkodásban különösen értékesek, mivel fenntartható módon támogatják a növények egészségét és növekedését, miközben csökkentik a környezeti terhelést. Az algák használata így hozzájárul a környezettudatos és önfenntartó kertészkedéshez, miközben elősegíti a biodiverzitás megőrzését és a természeti erőforrások fenntartható használatát.

Alga termékek

🪸Mi is élünk az algák erejével, így a DanubaGardennek is vannak algát tartalmazó termékei (Asco Alga, Kelpak):

  1. A minőségi alga termékek képesek segíteni a növénynek az alábbiak esetén: aszály, hőstressz, vágási sérülés, tápanyaghiány, megtermékenyülés, színesedés, bel tartalom és tárolhatóság javítása
  2. A tengeri algák rendkívül nehéz körülmények között kénytelenek felnőni, hiszen az apály-dagály miatt hol vízben vannak, hol a tengerparton, hideg meleg áramlatok váltakoznak körülötte, folyamatosan pusztítják őket a tengeri állatok