Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Így mentsd meg a fádat a Tafrinától!

💌 Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülj hasonló hasznos kertészeti tippekről!

KATT a feliratkozásért!

Amikor a tafrina betegség megtámadja a barackfát, a gazdálkodók gyakran tehetetlennek érzik magukat. De mi történik, ha megfelelő intézkedéseket teszünk? Mutatok egy esetet, ahol a helyes kezelésekkel sikeresen megmenthető és revitalizálható a fertőzött fa.

1. A fertőzés felismerése

A tafrinás levélfodrosodást egy gomba okozza, a Taphrina deformans. A tafrina betegség első jelei a leveleken mutatkoznak. Ez a gomba okozta fertőzés gyorsan terjed, és súlyos esetben az egész lombozatot tönkreteheti. Amint észleltük a problémát, azonnal cselekednünk kellett.

Tafrinás-fa
Tafrinás-fa

2. A kezelés megkezdése

A fertőzött fák kezelésére a SoftGuard és Tricho Immun termékeket alkalmaztuk. A SoftGuard erős védelmet nyújt a gombás megbetegedésekkel szemben, míg a Tricho Immun, egy biológiai alapú növényvédő szer, segít a fa immunrendszerének erősítésében. Tricho Immun termékünk egy magyar szabadalom, melyet a debreceni egyetem tudósai fejlesztettek ki.

A Tricho Immunban található két Trichoderma gombatörzs a Trifenderrel ellentétben nem talajban, hanem a növényben él. A kezelések után hamarosan megjelentek az új hajtások, jelezve, hogy a fa kezd regenerálódni.

Debreceni-kutatóks-Dr-Karaffa-Erzsébet-Dr-Kovács-Csilla

Tudta, hogy ezen Trichoderma törzseket a Debreceni Egyetem kutatói, Prof. Dr. Karaffa Erzsébet és Dr. Kovács Csilla fejlesztette ki? A kutatást 2015-ben kezdték a tokaji borrégióban.

Tudj meg többet a Trichoderma gombáról! Kattints ide!

3. A lombozat újjáépítése

Néhány hét elteltével a lombozat jelentősen megerősödött, és a kis barackok is megjelentek. Ez mutatja, hogy a kezdeti kezelések pozitív hatással voltak, és a fa életképes maradt.

4. További tápanyagok és védelem

Ahogy a fa tovább erősödik, következő lépésként az Asco Alga és a DanuVital Bio+ kezeléseket tervezzük alkalmazni. Az Asco Alga készítmény kiválóan alkalmas a fotoszintézis folyamatának elősegítésére, míg a DanuVital Bio+ további tápanyagokkal látja el a növényt, hogy maximalizálja annak növekedését és termőképességét.

Ezzel a módszerrel nemcsak a fák életben maradását biztosíthatjuk, hanem a termés mennyiségét és minőségét is javíthatjuk. Az ilyen típusú proaktív megközelítés a növényvédelemben hosszú távon megtérülő befektetés.

Danuba Garden kezelés előtt 🤒 és Danuba Garden kezelés után 🥳: