Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Tricho Immun

Dózis: 1-3 kg/hektár, a 100 gramm két háti permetezőbe elég

Kérjük a dózis és a kijuttatás idejének (hőfok, napszak) fokozott figyelembe vételét, hogy elkerüljük az esetlges perzselést. Tűző napon való kijuttatás elkerülendő. Permetezés előtt és után tiszta vízzel tisztítsuk ki a használt kijuttatási eszközt.

 

Miben segít a magyar fejlesztésű Tricho Immun?

 1. Felgyorsítja a növény fejlődését, ami termésnövekedést eredményez
 2. Fokozza a növény immunitását gomba kórokozókkal szemben
 3. Kiszorítja és lezárja a növény sebeit, megvédve azt a kórokozóktól
 4. Véd a stressz faktorokkal szemben pl. szárazság, jégeső
 5. Fontos, hogy csak azon gombáktól védi meg a növényt, melyek behatolnak a növénybe pl. alma esetében a lisztharmat ellen nem eléggé hatékony, de a varrasodás ellen jó, ugyan így szőlőban a lisztharmat ellen nem, de a peronoszpóra és botritisz ellen kiváló.

 

Hogyan kell kijuttatni?

Hogy a megfelelő védelem kialakuljon, ezért a Tricho Immunt minél hamarabb juttassuk ki a növényi vegetáció során. Javasolt ezt kétszer is elvégezni. Erre az alábbi lehetőségek vannak:

1. Telepítés előtt az oltványok beáztatása. 100 liter vízbe 1 kg Tricho Immun

2. Őszi lemosó permetezés, mikor még van zöld lombfelület

3. Téli metszés során, hogy a sebeken felszívódjon, és azokat bezárja (parásítsa)

4. Kora tavasszal, mikor már van zöld lombfelület

5. Virágzáskor, mikor a legérzékenyebb a növény

Hátipermetezőbe mi a Tricho Immun 100 grammos kiszerelést javasoljuk, mely két 10-15 literes tartályba is elegendő. A permetezést – mint ahogy minden termék esetében – 22 fok alatt, lehetőség szerint késő délután, vagy kora reggel végezzük el.

Ne keverjük mással, csak Danuba alga termékekkel pl. Asco Alga vagy Kelpak.

 

 

Minden kiskiszerelésű termékünk esetében, a gyártástól számított 18 hónapig garantálja a gyártója a megjelölt csíraszám, hatóanyagtartalom meglétét.

 

Görgess és olvass tovább! ⬇️

5.715 Ft120.650 Ft

Kiszerelés: 0.1 kg, 1 kg, 5 kg

🧠 Tudj meg többet!

Speciális mikrobiológiai, vagy Trichoderma gombával kapcsolatos kérdések esetén keresd Prof. Dr. Karaffa Erzsébetet, a Tricho Immun termék feltalálóját: karaffaem@yahoo.co.uk Általános kérdésekkel fordulj kertészeti szakértőnkhöz, Dávid Verához: vera.david@danuba.hu

 

Tárolása

5-30 Celsius között eredeti csomagolásban legalább 18 hónapig megőrzi a szavatosságát. Felbontás után mihamarabb kijuttatandó, de szorosan visszazárva hűvös, fagymentes helyen tárolva 6 hónapig minőségromlás nélkül felhasználható.

 

🤔 Tudta?

Tudta, hogy ezen Trichoderma törzseket a Debreceni Egyetem kutatói, Prof. Dr. Karaffa Erzsébet és Dr. Kovács Csilla fejlesztette ki? A kutatást 2015-ben kezdték a tokaji borrégióban.

Fontos, hogy kétféle Trichoderma törzs van benne, melyek le lettek védve és szabadalmaztatva Magyarországon. Ezek a fajok a Trichoderma afroharzianum (TR04) és a Trichoderma simmonsii (TR05). 

A Trichoderma fajok gyors növekedésű, légmicéliumot termelő gombák. Spóráik táptalajon elszórtan vagy koncentrikus körökbe rendeződve helyezkednek el, zöldes színű telepeket képeznek (1-2. képek). A TR05 izolátum PDA agron növesztve a táptalajba diffundálódó sárga pigmentet termelt. A TR05 izolátumot erős pigment termelési képesség jellemzi. Mindkét izolátum sötétzöld színű konídiumokat képez.

Trichoderma fajok az 1930-as évektől ismert, potenciális biopeszticideknek tekinthetőek, egyes törzseiket növényi kórokozók ellen is alkalmazzák. Gyors növekedésüknek miatt kiszorítják a patogén kórokozókat a növény környezetéből (térparazitizmus). Mikoparazitaként pedig más (pl. növényi kórokozó) gombák hifáit képesek elpusztítani

 

Kísérleti eredmények

Az általunk alkalmazandó törzsek szabadföldi kísérletekben, különböző alkalmazásokkal képesek voltak kolonizálni szőlő esetében az idősebb növények kordonkarját, az oltványokat (alany és nemes részt egyaránt), a gyökereket, valamint a gyökérkezelést követően a teljes fás/lágy növényi szöveteket. In vivo kísérletekben igazoltuk, hogy a törzsek képesek számos kultúrában (alma, szőlő, szántóföldi növények) fennmaradni, később is visszaizolálhatók.

Kimutattuk, hogy a törzsekkel kezelt, tőkebetegség (Grapevine Trunk Disease – GTD) tüneteit mutató szőlőnövényeken a kezelés hatására a vegetatív szerveken a betegség jellegzetes tünetei csökkentek, vagyis a kezelés hatása kuratív volt. Ezt a hatást támasztja alá az a vizsgálatunk is, amelyben a kezelt, eltérő fajtájú szőlőnövények kórokozó gombákat is tartalmazó, nekrotikus fás szövetéből is kimutattuk a kezelés során alkalmazott törzseket. Törzseink nem csupán a felszínen, a metszési sebek felületén képesek kiszorítani a kórokozó gombákat, hanem a fás szövet belsejében is. A Trichoderma kezelés hosszútávon képes biztosítani a tünetek kezelését, a kórokozó fajok pusztítását, kontrollját.

Referencia:

Kovács, C., Csótó, A., Pál, K., Nagy, A., Fekete, E., Karaffa, L., Kubicek, C.P., Sándor, E. (2021): The Biocontrol Potential of Endophytic Trichoderma Fungi Isolated from Hungarian Grapevines. Part I. Isolation, Identification and In Vitro Studies. Pathogens. 10, 1612. /DOI: https://doi.org/10.3390/pathogens10121612

További szakmai kutatási eredményekről itt tudsz olvasni!

 

🌱 Hogyan hat?

A Tricho Immun gombának 24-48 óra szükséges a növénybe való bejutáshoz, ennyi ideig jó ha nincs tartós, áztató eső. A növénybe való bejutást gyorsíthatja, ha valamilyen szerves anyaggal, pl algával (Kelpak vagy Asco Alga) együtt juttatják ki.

 

📦 Tárolás megbontás után 

Ami fontos, hogy 20 foknál ne legyen magasabb a hőmérséklet, és ne legyen nedves/vizes, mert akkor a spórák elkezdenek csírázni. (vagyis a hűtő nem a legjobb, mert magas a páratartalom). Jól záródó befőttes üveget javaslunk, amibe belefér a bontott zacskó. Vagy iratcsipesszel, zacskó csipesszel le zárni.

 

✨ Részletes leírás

A magyar fejlesztésű Trichoderma gomba a megújuló és fenntartható kertészkedés új nagyágyúja. Nem csak a stressz faktorokkal, de a gomba kórokozókkal szemben is véd. Lehetne akár a növényvédelem új fejlesztésű szuperfegyverének is hívni. De nem csak a növényvédelmet segíti elő, de a növény fejlődését is stimulálja, ami felgyorsítja a termésnövekedést.

 

A Tricho Immunt minél hamarabb kell kijuttatni, akár már metszésnél, de legkésőbb virágzás előtt. Kell neki pár óra hogy bejusson a növénybe majd pár hét, hogy abban teljesen elterjedjen. Hisz, a virágzás időszakára már el kell érnünk, hogy a növényünk tökéletesen védett legyen, mivel ebben az időszakban a legérzékenyebb.

 

🍇 A szőlő és a Trichoderma

A Tricho Immun nagyüzemi dózisa 1 kg/ha. Ez azt jelenti, hogy a profi szőlő és gyümölcs termelők 1 kg-ot juttatnak ki 10.000 nm2 területre.

Metszést követően lehető leghamarabb és/vagy lombos állapotban kezdjük a szőlő kezelését a gombás megbetegedések megelőzésére a következő recepttel: 50 g Tricho Immun + 2 dl Asco Alga/ 10-15 literes háti permetezőbe. A Tricho Imunnak sebfelület vagy zöld lombfelület kell a szövetekbe jutáshoz, az Asco Alga szervesanyag tartalma pedig segít a lombon maradást és a sztómákon való bejutást. Mivel a Tricho Immun 100 g-os kiszerelésben kapható, javasoljuk a  kezelést megismételni még egyszer, virágzás előtt.

Az első alkalommal fel nem használt mennyiséget szorosan lezárva hűtőben érdemes tárolni, és 3 hónapon belül felhasználni. A maximális védelem érdekében bogyósodástól kezdve kezdeném a SoftGuardos kezelést 2 dl/ 10-15 liter víz mennyiségben 7-12 naponta ismételve.

 

👩‍🔬 Tudományos kutatás: a Trichoderma hatékonysága szőlőben

Területi képviselőnk a Kecskeméti Kutató Intézetben járt, hogy megfigyelje a Trichoderma gomba jótékony hatását a szőlőn is. A vizsgált üvegházban dominált a lisztharmatfertőzés. Míg a szabadban némi peronosz is feltűnt, azonban amikor a Tricho Immun és a SoftGuard termékeinket preventíven alkalmaztuk, mindkettő remekül teljesített.

Kijuttatási tipp: a Tricho Immun kezelés után körülbelül két héttel a SoftGuardot alkalmazzuk, az hatékony védelmet biztosít a növényeknek.

 

🌱 Praktikus tanács, Tricho Immun a gyepre:

Fontos, hogy a Tricho Immun ne folyjon le a zöld levélről a talajra, mert a termék a növényen keresztül jut be.

Vagyis, ha nagyon vizes a gyep akkor a Tricho Immun lefolyhat, ha csak éppen, hogy nedves, az nem jelent gondot.

Az az ideális, ha a víz lemossa a gyeplevelekről a port és más szennyeződéseket, és utána kerül rá a “tiszta” levélre a Tricho Immun.

Javasolt a Tricho Immun mellé tenni még Asco Algát is, a permetléhez 2dl / 10 liter permetlé dózisban, hogy tápláljuk és erősítsük a gyepet organikusan.

 

 

 

🌳 Zöld lombfelületre

Az ideális növényvédelmi stratégiánk részeként, különösen, ha jelenleg még elegendő zöld lombfelület áll rendelkezésre a hatóanyag felvételére, erősen ajánljuk a Tricho Immun kezelés alkalmazását 1 kg/ha dózissal. E kezelés során kiegészítőként javaslom az Asco Alga termék használatát is 1 l/ha dózisban, ami több előnnyel is jár:

 • Elősegíti a Tricho Immun megtapadását és felszívódását a növényekben.
 • Táplálja és erősíti a növényeket, növelve ellenálló képességüket.
 • Sűríti a növényi nedveket, ami hozzájárul a növények jobb fagyellenállóságához.

 

🍁 Őszi kezelés

Amennyiben ez az őszi kezelés időben megvalósul, javasoljuk a tavaszi virágzás idején ismételni a kezelést, de ekkor már csökkentett, 0,5 kg/ha dózisban.

Ha az őszi kezelés már nem kivitelezhető, akkor a következő időpontokban ajánlott a Tricho Immun kezelés végrehajtása 1 kg/ha dózisban:

 • A metszés idején, amikor a metszési sebek révén a termék könnyebben bejuthat a növény szöveteibe, és ott elkezdheti hatását.
 • Az első levelek megjelenésekor, amikor a növények már alkalmasak a hatóanyag felvételére.
 • A virágzás környékén, mikor a növények a legérzékenyebbek a különböző betegségekre és kártevőkre.

További növényvédelmi javaslatként, a virágzást követően 2-4 hetente ajánlott a SoftGuard termékkel történő kezelés, ami tovább erősíti a növények védekező képességét a különféle környezeti stresszhatásokkal szemben.

 

⚔️ Tricho Immun a gombás megbetegadések ellen

A Tricho Immun  megelőző kezelésként tudja hatékonyan megvédeni a növényeket a gombás betegségektől. Ha elkéstünk a kezeléssel, és kialakultak a tünetek, akkor is segíthet a növénynek. A beteg, frissen elhalt, gutaütéses tünetek után a fertőzött részek eltávolítását követően a metszési felületre és az élő növényre permetezve serkenti a növény fejlődését (újra kihajt), és megerősödik. Már több gyümölcsfát (kajszi, alma, körte, meggy) és dísznövényt (magnolia, rózsa) megmentett!

Az alábbi képek és a fenti megfigyelés is Prof. Karaffa Erzsébet, a Debreceni Egyetem kutatójának köszönhető. A Danuba Garden nagyon büszke arra, hogy termékeink hatékonyságát országszerte elismert szakemberek is tesztelik, akik pozitív eredményeket figyelnek meg készítményeink alkalmazásakor! 💚

2021: Kezelést követő évben kihajtott

 

2022: Kezelés után másfél évvel újra szüret!

 

2023: Még mindig jól tartja magát!

 

🌸 Tricho Immun és a virágzás 

 

 1. Használhatóság virágzásban: A Tricho Immun készítmény virágzásban is használható, azonban a virágzás előtti kijuttatást javasoljuk. Ennek oka, hogy a kezelés előtti időszakban a gomba (amely a készítmény hatóanyaga) ideje alatt felszaporodik a növényben, így hatékonyabban védi a virágot a betegségekkel, például a monília és a botritisz ellen.
 2. Olajos rézkén használata Tricho Immun után: A Tricho Immun készítmény alkalmazása után nem kizárt az olajos rézkén használata, azonban fontos, hogy a két kezelés ne egyidőben történjen. Ajánlott körülbelül két héttel a Tricho Immun utáni időszakban alkalmazni a rézként, mivel addigra a gomba már bejutott és elszaporodott a növényben, így a kén nem árt neki.
 3. Interakció a Polyversum gombájával: A kutatások eddig nem vizsgálták a Polyversum készítményben lévő gombával (Pythium oligandrum) való kölcsönhatást. Ismert, hogy más Pythium fajokkal végzett vizsgálatok során a Trichoderma gomba parazitálta és megette a Pythiumot. Tekintettel arra, hogy a két gomba hatásmechanizmusa eltérő, és a Polyversum készítményben található gomba viszonylag sok nedvességet és 10°C-nál magasabb hőmérsékletet igényel, az interakció eredménye előre nem megjósolható.

 

💚 További hasznos információért, ajánljuk Blogunkat!

💚 Legfrissebb Tricho Immun-ról szóló cikkünk: Katt és olvasd!

 

 

🍄 Részletesen a termékről

 

A Tricho Immunban található két Trichoderma gombatörzs a Trifenderrel ellentétben nem talajban, hanem a növényben él. A Debreceni Egyetem kísérletei során még 4 után is tudták a szőlőből visszaizolálni a Trichoderma gombákat. Tehát a gomba benne maradt a növényben, az már más kérdés, hogy milyen mennyiségben. Nem garantált, hogy évek múltán az a mennyiség elegendő még ahhoz, hogy kellő védelmet nyújtson a kórokozó gombák ellen. (Hasonlóan egy emberi, állati vakcina sem nyújt örök védelmet) Ezért javasoljuk az évi egy vagy két ismétlést attól függően, hogy milyen növényről, lágyszárúról vagy fásszárúról, esetleg korosabb növényről van szó.
.
A Tricho Immunban lévő Trichoderma gombákat a növény fel tudja venni talajon keresztül is, viszont csak a talajban nem marad életben. Ezáltal nem tud egyik növényről a másikra terjeszkedni sem. Legjobban metszési seben, egyéb sebfelületen, lombon lévő sztómákon keresztül jut be a növénybe, de kísérletek bizonyították, hogy a talajba csurogva, vagy lombnélküli állapotban fás részeken lévő sérüléseken, kéregrepedéseken keresztül is be tud jutni, csak kisebb dózisban, kisebb valószínűséggel.
.
A Debreceni Egyetemen jelenleg is zajlanak kísérletek mikorrhizák és Trichodermák egymásra való hatásával kapcsolatban. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy nem gátolják egymás működését. A Trichoderma a növényben él, a mikorrhiza meg a gyökéren és gyökérben, ezért az eltérő alkalmazási terület eleve gátolja, hogy egy helyen fejtsék ki hatásukat.

 

 

🍄 Tricho Immun készítményben található Trichoderma törzseinkről elmondható, hogy:

 

 1. Valamennyi vizsgált nekrotikus elváltozást okozó belső kórokozóval szemben jelentős mikoparazita képességgelrendelkeznek.
 2. Levélfelületen lévő lisztharmattal szemben egyszeri kénes kezelést követően hatékonynak bizonyult (Kecskemét, 2020 vizsgálati eredmények)
 3. Stimulálják a gazdanövény fejlődését, és növelik a termés mennyiségét.
 4. Térparazitaként lezárhatja a sebeket a kórokozókkal szemben – hatékony védelem
 5. Fokozza a növény immunitását, ellenálló-képességét
 6. Jól alkalmazkodnak a hazai környezeti viszonyokhoz, és jól adaptálódtak a gazdanövényhez, ami biztosítja megfelelő növekedésüket az ültetvények növényi szövetekben. A kezelést követően több évvel is sikeresen visszaizolálhatóak voltak a növényből.
 7. Jól alkalmazkodtak a mezőgazdasági termesztési körülményekhez. A vizsgált fungicidek jelentős része nem gátolta a növekedésüket - fungicid használat mellett is jó kolonizáció és hosszú távú hatás érhető el.