Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Tricho Immun

A termék mindkét kiszerelése elfogyott, de rendelhető. A kiszállítás 04.15-tól várható. 

Dózis: 1-3 kg/hektár, a 100 gramm két háti permetezőbe elég

Kérjük a dózis és a kijuttatás idejének (hőfok, napszak) fokozott figyelembe vételét, hogy elkerüljük az esetlges perzselést. Tűző napon való kijuttatás elkerülendő. Permetezés előtt és után tiszta vízzel tisztítsuk ki a használt kijuttatási eszközt.

 

Miben segít a magyar fejlesztésű Tricho Immun?

 1. Felgyorsítja a növény fejlődését, ami termésnövekedést eredményez
 2. Fokozza a növény immunitását gomba kórokozókkal szemben
 3. Kiszorítja és lezárja a növény sebeit, megvédve azt a kórokozóktól
 4. Véd a stressz faktorokkal szemben pl. szárazság, jégeső
 5. Fontos, hogy csak azon gombáktól védi meg a növényt, melyek behatolnak a növénybe pl. alma esetében a lisztharmat ellen nem eléggé hatékony, de a varrasodás ellen jó, ugyan így szőlőban a lisztharmat ellen nem, de a peronoszpóra és botritisz ellen kiváló.

 

Használati ajánlás:

A Tricho Immun termékünk kiszerelése 100 gramm, amit felbontás után gondosan visszacsomagolva és hűtőben 3 hónapig lehet még tárolni. A 100 grammos termék két háti permetezőbe elég.

 

Minden kiskiszerelésű termékünk esetében, a gyártástól számított 18 hónapig garantálja a gyártója a megjelölt csíraszám, hatóanyagtartalom meglétét.

 

Görgess és olvass tovább! ⬇️

5.715 Ft120.650 Ft Bruttó

Kiszerelés: 0.1 kg, 1 kg, 5 kg
🧠 Tudj meg többet!
Speciális mikrobiológiai, vagy Trichoderma gombával kapcsolatos kérdések esetén keresd Prof. Dr. Karaffa Erzsébetet, a Tricho Immun termék feltalálóját: karaffaem@yahoo.co.uk Általános kérdésekkel fordulj kertészeti szakértőnkhöz, Dávid Verához: vera.david@danuba.hu
💡 Javasolt kijuttatás:
- kézmeleg vízben feloldani, mert a Trichoderma gomba törzsek cukor hordozó anyagon vannak és úgy jobban oldódik
- esetleg alga termékkel együtt kijuttatni, mert az segít jobban megtapadni és bejutnia. növénybe pl. Asco Alga vagy Kelpak (2dl/10 liter víz)

 

🍄 Tricho Immun készítményben található Trichoderma törzseinkről elmondható, hogy:

 1. Valamennyi vizsgált nekrotikus elváltozást okozó belső kórokozóval szemben jelentős mikoparazita képességgelrendelkeznek.
 2. Levélfelületen lévő lisztharmattal szemben egyszeri kénes kezelést követően hatékonynak bizonyult (Kecskemét, 2020 vizsgálati eredmények)
 3. Stimulálják a gazdanövény fejlődését, és növelik a termés mennyiségét.
 4. Térparazitaként lezárhatja a sebeket a kórokozókkal szemben – hatékony védelem
 5. Fokozza a növény immunitását, ellenálló-képességét
 6. Jól alkalmazkodnak a hazai környezeti viszonyokhoz, és jól adaptálódtak a gazdanövényhez, ami biztosítja megfelelő növekedésüket az ültetvények növényi szövetekben. A kezelést követően több évvel is sikeresen visszaizolálhatóak voltak a növényből.
 7. Jól alkalmazkodtak a mezőgazdasági termesztési körülményekhez. A vizsgált fungicidek jelentős része nem gátolta a növekedésüket - fungicid használat mellett is jó kolonizáció és hosszú távú hatás érhető el.

 

 

🤔 Tudta?

Tudta, hogy ezen Trichoderma törzseket a Debreceni Egyetem kutatói, Prof. Dr. Karaffa Erzsébet és Dr. Kovács Csilla fejlesztette ki? A kutatást 2015-ben kezdték a tokaji borrégióban.

Fontos, hogy kétféle Trichoderma törzs van benne, melyek le lettek védve és szabadalmaztatva Magyarországon. Ezek a fajok a Trichoderma afroharzianum (TR04) és a Trichoderma simmonsii (TR05).

 

🌱 Hogyan hat?

A Tricho Immun gombának 24-48 óra szükséges a növénybe való bejutáshoz, ennyi ideig jó ha nincs tartós, áztató eső. A növénybe való bejutást gyorsíthatja, ha valamilyen szerves anyaggal, pl algával (Kelpak vagy Asco Alga) együtt juttatják ki.

 

📦 Tárolás megbontás után 

Ami fontos, hogy 20 foknál ne legyen magasabb a hőmérséklet, és ne legyen nedves/vizes, mert akkor a spórák elkezdenek csírázni. (vagyis a hűtő nem a legjobb, mert magas a páratartalom). Jól záródó befőttes üveget javaslunk, amibe belefér a bontott zacskó. Vagy iratcsipesszel, zacskó csipesszel le zárni.

 

✨ Részletes leírás

A magyar fejlesztésű Trichoderma gomba a megújuló és fenntartható kertészkedés új nagyágyúja. Nem csak a stressz faktorokkal, de a gomba kórokozókkal szemben is véd. Lehetne akár a növényvédelem új fejlesztésű szuperfegyverének is hívni. De nem csak a növényvédelmet segíti elő, de a növény fejlődését is stimulálja, ami felgyorsítja a termésnövekedést.

 

A Tricho Immunt minél hamarabb kell kijuttatni, akár már metszésnél, de legkésőbb virágzás előtt. Kell neki pár óra hogy bejusson a növénybe majd pár hét, hogy abban teljesen elterjedjen. Hisz, a virágzás időszakára már el kell érnünk, hogy a növényünk tökéletesen védett legyen, mivel ebben az időszakban a legérzékenyebb.

 

🍇 A szőlő és a Trichoderma

A Tricho Immun nagyüzemi dózisa 1 kg/ha. Ez azt jelenti, hogy a profi szőlő és gyümölcs termelők 1 kg-ot juttatnak ki 10.000 nm2 területre.

Metszést követően lehető leghamarabb és/vagy lombos állapotban kezdjük a szőlő kezelését a gombás megbetegedések megelőzésére a következő recepttel: 50 g Tricho Immun + 2 dl Asco Alga/ 10-15 literes háti permetezőbe. A Tricho Imunnak sebfelület vagy zöld lombfelület kell a szövetekbe jutáshoz, az Asco Alga szervesanyag tartalma pedig segít a lombon maradást és a sztómákon való bejutást. Mivel a Tricho Immun 100 g-os kiszerelésben kapható, javasoljuk a  kezelést megismételni még egyszer, virágzás előtt.

Az első alkalommal fel nem használt mennyiséget szorosan lezárva hűtőben érdemes tárolni, és 3 hónapon belül felhasználni. A maximális védelem érdekében bogyósodástól kezdve kezdeném a SoftGuardos kezelést 2 dl/ 10-15 liter víz mennyiségben 7-12 naponta ismételve.

 

👩‍🔬 Tudományos kutatás: a Trichoderma hatékonysága szőlőben

Területi képviselőnk a Kecskeméti Kutató Intézetben járt, hogy megfigyelje a Trichoderma gomba jótékony hatását a szőlőn is. A vizsgált üvegházban dominált a lisztharmatfertőzés. Míg a szabadban némi peronosz is feltűnt, azonban amikor a Tricho Immun és a SoftGuard termékeinket preventíven alkalmaztuk, mindkettő remekül teljesített.

Kijuttatási tipp: a Tricho Immun kezelés után körülbelül két héttel a SoftGuardot alkalmazzuk, az hatékony védelmet biztosít a növényeknek.

 

A kecskeméti Kutató Intézetben a Tricho Immun hatékonyságát vizsgálták

 

A vizsgálat eredménye a képen látható: bal oldalt a kezeletlen, jobb oldalt pedig a Tricho Immunnal kezelt szőlő látható.

 

 

🌱 Praktikus tanács, Tricho Immun a gyepre:

Fontos, hogy a Tricho Immun ne folyjon le a zöld levélről a talajra, mert a termék a növényen keresztül jut be.

Vagyis, ha nagyon vizes a gyep akkor a Tricho Immun lefolyhat, ha csak éppen, hogy nedves, az nem jelent gondot.

Az az ideális, ha a víz lemossa a gyeplevelekről a port és más szennyeződéseket, és utána kerül rá a “tiszta” levélre a Tricho Immun.

Javasolt a Tricho Immun mellé tenni még Asco Algát is, a permetléhez 2dl / 10 liter permetlé dózisban, hogy tápláljuk és erősítsük a gyepet organikusan.

 

 

 

🌳 Zöld lombfelületre

Az ideális növényvédelmi stratégiánk részeként, különösen, ha jelenleg még elegendő zöld lombfelület áll rendelkezésre a hatóanyag felvételére, erősen ajánljuk a Tricho Immun kezelés alkalmazását 1 kg/ha dózissal. E kezelés során kiegészítőként javaslom az Asco Alga termék használatát is 1 l/ha dózisban, ami több előnnyel is jár:

 • Elősegíti a Tricho Immun megtapadását és felszívódását a növényekben.
 • Táplálja és erősíti a növényeket, növelve ellenálló képességüket.
 • Sűríti a növényi nedveket, ami hozzájárul a növények jobb fagyellenállóságához.

 

🍁 Őszi kezelés

Amennyiben ez az őszi kezelés időben megvalósul, javasoljuk a tavaszi virágzás idején ismételni a kezelést, de ekkor már csökkentett, 0,5 kg/ha dózisban.

Ha az őszi kezelés már nem kivitelezhető, akkor a következő időpontokban ajánlott a Tricho Immun kezelés végrehajtása 1 kg/ha dózisban:

 • A metszés idején, amikor a metszési sebek révén a termék könnyebben bejuthat a növény szöveteibe, és ott elkezdheti hatását.
 • Az első levelek megjelenésekor, amikor a növények már alkalmasak a hatóanyag felvételére.
 • A virágzás környékén, mikor a növények a legérzékenyebbek a különböző betegségekre és kártevőkre.

További növényvédelmi javaslatként, a virágzást követően 2-4 hetente ajánlott a SoftGuard termékkel történő kezelés, ami tovább erősíti a növények védekező képességét a különféle környezeti stresszhatásokkal szemben.

 

⚔️ Tricho Immun a gombás megbetegadések ellen

A Tricho Immun  megelőző kezelésként tudja hatékonyan megvédeni a növényeket a gombás betegségektől. Ha elkéstünk a kezeléssel, és kialakultak a tünetek, akkor is segíthet a növénynek. A beteg, frissen elhalt, gutaütéses tünetek után a fertőzött részek eltávolítását követően a metszési felületre és az élő növényre permetezve serkenti a növény fejlődését (újra kihajt), és megerősödik. Már több gyümölcsfát (kajszi, alma, körte, meggy) és dísznövényt (magnolia, rózsa) megmentett!

Az alábbi képek és a fenti megfigyelés is Prof. Karaffa Erzsébet, a Debreceni Egyetem kutatójának köszönhető. A Danuba Garden nagyon büszke arra, hogy termékeink hatékonyságát országszerte elismert szakemberek is tesztelik, akik pozitív eredményeket figyelnek meg készítményeink alkalmazásakor! 💚

2021: Kezelést követő évben kihajtott

 

2022: Kezelés után másfél évvel újra szüret!

 

2023: Még mindig jól tartja magát!

 

🌸 Tricho Immun és a virágzás 

 

 1. Használhatóság virágzásban: A Tricho Immun készítmény virágzásban is használható, azonban a virágzás előtti kijuttatást javasoljuk. Ennek oka, hogy a kezelés előtti időszakban a gomba (amely a készítmény hatóanyaga) ideje alatt felszaporodik a növényben, így hatékonyabban védi a virágot a betegségekkel, például a monília és a botritisz ellen.
 2. Olajos rézkén használata Tricho Immun után: A Tricho Immun készítmény alkalmazása után nem kizárt az olajos rézkén használata, azonban fontos, hogy a két kezelés ne egyidőben történjen. Ajánlott körülbelül két héttel a Tricho Immun utáni időszakban alkalmazni a rézként, mivel addigra a gomba már bejutott és elszaporodott a növényben, így a kén nem árt neki.
 3. Interakció a Polyversum gombájával: A kutatások eddig nem vizsgálták a Polyversum készítményben lévő gombával (Pythium oligandrum) való kölcsönhatást. Ismert, hogy más Pythium fajokkal végzett vizsgálatok során a Trichoderma gomba parazitálta és megette a Pythiumot. Tekintettel arra, hogy a két gomba hatásmechanizmusa eltérő, és a Polyversum készítményben található gomba viszonylag sok nedvességet és 10°C-nál magasabb hőmérsékletet igényel, az interakció eredménye előre nem megjósolható.

 

💚 További hasznos információért, ajánljuk Blogunkat!

💚 Legfrissebb Tricho Immun-ról szóló cikkünk: Katt és olvasd!