Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Ino Organik Kalcium

Dózis: 2 dl/10 liter permetlé

Kérjük a dózis és a kijuttatás idejének (hőfok, napszak) fokozott figyelembe vételét, hogy elkerüljük az esetlges perzselést. Tűző napon való kijuttatás elkerülendő, 22 fok felett a termék kijuttatása nem ajánlott. Permetezés előtt és után tiszta vízzel tisztítsuk ki a használt kijuttatási eszközt.

 

Mire is jó?

A lombtrágya lignoszulfonát organikus kelátot is tartalmaz, a termékben lévő kalcium kation kelatizálására. Ez a természetes kelatizáló anyag javítja a lombtrágya levélen valómegtapadását és az abba való bejutást.

 

Az Ino Organic Kalcium speciális gyártási eljárásának (többszörös szűrés) és egyedi alapanyag kiválasztásnak köszönhetően a termék 100%-ban víz-oldékony, valamint nem károsítja a gyümölcsöt vagy leveleket. Az Ino Organic Kalcium hatékonysága többszöröse a talajba kijuttatott kalciuméhoz képest.

 

 

Minden kiskiszerelésű termékünk esetében, a gyártástól számított 18 hónapig garantálja a gyártója a megjelölt csíraszám, hatóanyagtartalom meglétét.

 

Görgess és olvasss tovább ⬇️

16.510 Ft

Kiszerelés: 10 L

✨ Bővebben a kalciumról

A kalcium az alábbi élettani folyamatokat befolyásolja: Szabályozza a sejtmembránok szerkezetét, szilárdságát és áteresztő képességét. Kalcium hiányában megnő az áteresztő képesség, ami túl sok tápelem kiáramláshoz vezethet. Kedvezően hat a gyökérnövekedésre segíti a többi tápelem felvételét. A sej megnyúlásra és differenciálódásra is pozitív hatással van.

 

A lombtrágya lignoszulfonát organikus kelátot is tartalmaz, a termékben lévő kalcium kation kelatizálására. Ez a természetes kelatizáló anyag javítja a lombtrágya levélen valómegtapadását és az abba való bejutást. Az Ino Organic Kalcium speciális gyártási eljárásának (többszörös szűrés) és egyedi alapanyag kiválasztásnak köszönhetően a termék 100%-ban víz-oldékony, valamint nem károsítja a gyümölcsöt vagy leveleket. Az Ino Organic Kalcium hatékonysága többszöröse a talajba kijuttatott kalciuméhoz képest.

 

👩‍🌾 Felhasználható

  • Használata elsősorban kertészeti kultúrákban javasolt.
  • Gyümölcsösökben (különösen almástermésűekben) intenzív gyümölcsnövekedéskor, a szüret előtti harmadik hétig 3-4 alkalommal maximum 2 %-os töménységben javasolt. Almaültetvényekben bittermesztésben is alkalmazható.
  • Szőlőben a virágzás előtt (hajtásnövekedés), illetve fürtzáródás idején használjuk!
  • Zöldségnövényeknél (különösen paradicsomfélék esetén) folyamatos használata indokolt kéthetente az első terméskötődésektől kezdve.
  • Tipikus adagja 4-6 l/hektár, nem kevesebb, mint 400 liter permetlében.
  • Az Ino Kálium 500 termékkel felváltva alkalmazva mind a kalcium-, mind a káliumellátás optimális szinten tartható. A két terméket ne keverjük!

 

Kalciumhiány tünetei

Mivel a kalcium szállítása a növényben felfelé irányul és a növényen belül kevéssé mobilis tápelem, így az a levelekben és ott is elsősorban az idősebb levelekben halmozódik fel. Így a kalcium hiánytünet elsősorban a fiatal leveleken figyelhető meg. Ez pont ellentétes a kálium mozgásával. Kalcium hiány tünetei elsősorban a fiatal leveleken lehet látni a kalcium hiány első jeleit. A levelek rendszerint kisebbek, deformáltak, csúcsaik és széleik kanalasan felkunkorodnak. A levélszélektől kiindulva klorózis lép fel, a klorotikus leveleken barna foltok képződnek. Az elváltozásokat gyakran az erek barnulása előzi meg a még zöld levélszövetben. A levelek a csúcstól az alap felé haladva elhalnak.

 

A paradicsomnál és paprikánál a gyümölcsök csúcsrothadása észlelhető, hasonló tünetek léphetnek fel görögdinnyénél és uborkánál is Az intenzív almakultúrákban egyre gyakoribb a keserű foltosság, stippesedés („bitter pit”) az almán, ami részben már a fán, de sok esetben csak a tárolás során alakul ki. A keserű foltosság kalciumhiány következménye, amelyet a rossz kalciumellátáson kívül a túl sok kálium-, magnézium-, illetve a nitrogénfelesleg is kiválthat. A nitrogénfelesleg laza szöveteket okoz. Szárazságban is számíthatunk a keserű foltosságra, mivel a fa gyökere a száraz talajból nem tudja felvenni a kalciumot. Kalcium hiányra erősen érzékeny almafajták: Granny Smith, Braeburn, Yellow Newton, Jonathan, Golden Delicious (california), Gravenstein, Red Delicious, Baldwin, Boskoop, Cleopatra, Cox’s Orange,Grimes Golden, Merton, Sturmer, Prima starking, Starkimson, Marigold, Northen Spy, York Imperial. Kalcium hiányra kevésbé érzékeny almafajták: Rome Beauty, Golden delicious (Canada), Macintosh, Haralson, Lobo, Winesap, Red gravenstein, Stonetosch,Gala, Fuji.

 

A kalcium elérhetősége a talajban

A talajoldatban a kalcium kalcium-klorid, kalcium-nitrát, a kalcium-szulfát és lúgos talajokon kalcium-hidrogén-karbonát formájában van jelen. Ha a növények felveszik a kalciumot a talajoldatból, akkor a kolloidok felületén lévő Ca2+ ionok kerülnek oldatba és állítják be a megfelelő oldat egyensúlyt. Kalcium hiányra a savas talajokban lehet számítani. 5-ös pH alatt lehet ez fokozott mértékű Az a jó, ha a talajkolloidok felületén többnyire kalcium ion kötődik meg, akár 80%-ban Aktív talajélet esetén (változatos és nagymennyiségű mikroorganizmusok), a szerves-anyag lebontás során képződött szén-dioxid oldja a kalcium- és magnézium-karbonátokat. Így az addig oldhatatlan kalcium és magnézium vegyületek is felvehetőbb formába kerülnek A kalcium elérhetősége ugyancsak csökken a növény számára, ha a talaj száraz és a talajnedvesség nem biztosít elegendő tápanyagot