Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Ino Si

Ino Si – fizikai védelem a növénye számára

Hogyan kell kijutattni?

A terméket 2%-os koncentrációban kell bekeverni, vagyis 10 L permetlébe 2dl Ino Si terméket kell önteni. A kezelést 2-4 hetenete meg lehet ismételni, akár 5 alkalommal is. Kerüljük a 10 fok alatti, és 22 fok feletti hőmérsékleten való kipermetezést.

 

Tárolása

Eredeti zárt csomagolásban, száraz, hűvös és fagymentes helyen, közvetlen napfénytől távól a szavatosságát 24 hónapig megőrzi. Felbontás után azonnal visszazárva, és megfelelően tárolva, még 6 hónapig újra felhasználható.

Minden kiskiszerelésű termékünk esetében, a gyártástól számított 18 hónapig garantálja a gyártója a megjelölt csíraszám, hatóanyagtartalom meglétét.

Görgess és olvasss tovább ⬇️

5.334 Ft40.640 Ft

Kiszerelés: 1 L, 10 L

🌱 Miből készül?

Ebben a lombtrágyában nagyon magas (200 g/l) szilícium tartalom van mangánnal és cinkkel kiegészítve. A termékben lévő szilícium mikronizált, ami azt jelenti, hogy nagyon apróra (10 mikron alatti szemcsemérete) van őrölve, így tökéletes fedést biztosít a levél felületén. Ez a szilíciumos termék olyan adjuvánsokkal van kiegészítve, ami segíti hogy a levélen jobban megtapadjon, és abba gyorsabban bejusson. Használat előtt felrázandó, mivel ezen apró hatóanyagok leülepednek a tárolás során a kanna aljára, de rázás hatására újra oldatba kerülnek.

 

 

Hogyan hat?

A termékben lévő három hatóanyag küzül a fő hatás a szilícium (Si) adja. Ez a levélre permetezve beépül annak felületi sejtjeibe (epidermisz), és erősíti azt. Így a növény szára és levele is keményebb lesz, és jobban ellenáll az időjárás viszontagságainak. Különösen a fűféle növények pl. gyep igényel nagy mennyiségű szilíciumot. A biológiai védelem nem olyan egyszerű, mint a vegyszeres, így a különböző módokat érdemes kombinálni. Így a vegetáció elején, és ősszel kijuttaható Tricho Immun kezeléseket érdemes a SoftGuard, és Ino Si kezeléseknek követni. Ezen három hatás együtt magasabb hatékonyságot jelent a növényeink számára.

 

💪 Miért hasznos a növénynek?

A növényt ha támadás éri, akkor természetes módon is növeli magában a szilícium tartalmat. A magasabb szilícium tartalmú növényeket elkerülik a rovarok, és inkább oda mennek, ahol puhább a levél és a szár. A gomba hífa fonalak, és a hernyók se szeretik az éles szilícium krisztályokon való közelekedést. A szilícium kristályok képesek visszaverni a fényt, és a nyári hőségben 1-2 fokkal hűthetik a növényt. Optimalizálják a növények légcserenyílásának a működését, ezáltal növelik az aszéytűrését.

 

🪲 Rovarok ellen rovarölő szer nélkül?

Skóciában figyeltek fel arra, hogy a domboldalakon lévő legelőkön vannak olyan területek, melyek zöldebbek, mert az állatok kevésbé legelik le. Megvizsgálták ezen növényeket, és azt tapasztalták, hogy a levélfelületük érdesebb, és több szilíciumot (Si) tartalmaznak.

 

 

  • A szilícium és a növény:

A földkéreg második leggyakoribb eleme a szilícium (~28%) az oxigén után, és az alumínium előtt. Ők „hárman” alkotják a talajban található agyagásványok vázát. Így elméletileg nagyon nagy mennyiségben hozzáférhető a növények számára, azonban a valóság az, hogy a szilícium (Si) nagyon erősen kötött az agyagásványok belső szerkezetébe.

A növények közül az egyszikűek, különösen a fűfélék tartalmaznak magas arányban szilíciumot. Egyik legmagasabb a zsurlókban, ahol ez közel 10%! A rizsben és a cukornádban is nagyon magas, a fűfélékben átlagosan 1%. A zöldségfélék közül magas a szilícium tartalma pl. az uborkának. 

 

Ezen a grafikonon az látható, hogy az érdesebb felületű fűféléknek magasabb a szilícium tartalma. Vagyis a növények már genetikailag is lehetnek ellenállóbbak, csak az utóbbi évtizedekben nem biztos, hogy erre nemesítették az új növény fajtákat, és hibrideket.

Hartley et al (2015) és McLarnon et al (2017) kísérletei alapján

 

A szilíciumot a növény szilícium sav Si(OH)4 formájában veszi fel, és vagy beépül a növény sejtfalába, levélfelületére, vagy elraktározódik (vízben nem oldódó SiO2 formában) a növényen belül.

Megfigyelték, hogy a növények sejtfalának erőssége növelhető, ha emelik a szilícium tartalmukat. Ezzel együtt azt is tapasztalták, hogy nő az ellenállóképességük a rovarok és gombák támadásai ellen. Azt mérték, hogy a szilícium képes aktiválni a növényi fitoalexineket, melyeknek jelentős szerepük van a növények védekező rendszerében.

 

Ezen a grafikonon különböző búza fajták szilícium tartalma látható, ami 0,4%-tól 1,6%-ig változik. Vagyis lehetséges olyan fajtákat nemesíteni, amiben már „gyárilag” magas a szilícium tartalom.

 

  • Kísérletek - támadás érte növények és a szilícium

Egy 2016-os kísérletben, amit a  University of York végzett azt vizsgálták meg 5 különböző fűfélében, hogyan hat a szilícium adagolás a rágó rovarok kártétele ellen. Azt tapasztalták, hogy a növények megemelt szilícium tartalma fokozta azok ellenállóképességét a rágó rovarokkal szemben.

 

 

 

 

Egy másik kísérletben megnézték, milyen hatással van a növényekre, ha károsodik a levelük. A kontroll mellett az első esetben ollóval vágták a leveleket, aztán rágó szájszervű rovarokkal (sáska) rágatták, majd növényevő rágcsálóval (pocok).

 

 

Azt tapasztalták, hogy egyszeri levél károsítás még nem indukált semmilyen változást a növény szilícium tartalmával kapcsolatban. Azonban ha rendszeres volt a károsítás, akkor a növény elkezdett több és több szilíciumot felvenni, hogy erősítse a levelét! Ami különleges, hogy a növény érzékelte, ha ollóval vágták, vagyis nem élőlény támadta meg, mert ekkor nem reagált olyan mértékben.

Azt is megfigyelték, hogy a növény külső támadások esetén nem csak megnöveli a leveleiben a szilícium tartalmat, de azok segítségével kis tüskéket is fejleszt, ami újabb fizikai akadály a rovarok és gombák számára.

 

🌱 Mint ahogy az embereknél, a növényeknél is a helyes kiegyensúlyozott táplálkozás erősíti az immunrendszert. Magában csak rovarok elleni termékek használata nem elegendő. A növényeinket táplálni szükséges, mert a rovarok és gombák is előbb a gyengébb növényeket támadják meg. Ne a szomszéd táblája legyen zöldebb 😁

 

További kategóriájú termékeink: