Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
30.000 Ft feletti vásárlás esetén Magyarországon INGYENES a szállítás!

Biostimulátorok: Miért hasznosak?

MikoMax Garden, Blackjak és Tricho Immun termékek a fűben, növényekkel

MIK IS AZOK A BIOSTIMULÁTOROK?

A definíciója: olyan anyagok vagy mikroorganizmusok, melyeket a növényre vagy a gyökérhez (rizoszféra) juttatunk ki. A növényi folyamatokat stimulálják, mint pl. tápanyag felvétel, tápanyag és víz hasznosítás, ellenállóképesség a stresszel szemben (szárazság, hőség, fagy, rovar/ gomba kártétel …). Ezáltal javul a növény minősége és nő a termése, mind ezt függetlenül a tápanyag tartalmuktól. 

Akkor ezek olyanok, mint a lombtrágya?

Nem! A lombtrágya a hatását az abban lévő tápanyagoknak, mint pl. nitrogén, foszfor, kálium, magnézium … köszönheti. A biostimulátorokban nincs tápanyag, nem a növény etetése a cél. Bár lehet a biostimulátorokat tápanyagokkal keverni a még jobb hatás érdekében.

A lombtrágyákat úgy kell elképzelni, mint az élelmiszereket a hentesnél vagy a pékségben. Energiát és tápanyagot biztosítanak számunkra. A biostimulátorokat pedig mint a Béres cseppet vagy a többi vitamint és táplálék kiegészítőt. Ezen biostimulátoroktól a növény nem fog „jóllakni”, azonban a lehetőségeihez képest a legegészségesebb lesz és a legtöbb termést fogja hozni.

Milyen biostimulátorok vannak?

Humusz képző anyagok pl. humin és fulvik savak 🪴

Ezen anyagok természetes módon a talaj szervesanyag tartalma, a mikroorganizmusok és az élő gyökér közötti interakciók eredménye. A humusz képző vegyületek hatása nagyban függ annak alapanyagától pl. a Leonardit típusú anyagok hatékonyabbak, mint a tőzeg vagy komposzt típusúak. A humusz anyagok növelik a talaj nitrogén, kén és foszfor megkötő képességét, hogy azok ne mosódjanak ki és felvehetők maradjanak a gyökér számára. A talaj humusza a Mikorrhiza gomba által termelt glomalin fehérje segítségével összeragad a talaj kolloidokkal, és így alkotják a talaj aggregátumokat (morzsalékos talaj). Ez a lakhelye a hasznos gombáknak és baktériumoknak. 

A Danuba Garden kínálatában az alábbi termék tartalmaz Leonradit tipusú humuszképző anyagokat: Blackjak

Tengeri algák és más növényi kivonatok 🪸

biotstimulátorok

Legismertebb tengeri alga a mezőgazdaságban az Ascophyllum nodosum. Ezek mellett megtalálható

még pl. a Sargassum vagy Ecklonia fajok is. Hatásukat nem elsősorban a bennük lévő makro és mikroelemek által fejtik ki, hanem a bennük lévő speciális vegyületek pl. poliszacharidok, alginit, betain, fitohormonok …

Az algákat már nagyon régóta alkalmazzák a kozmetikai iparban valamint az emberi és állati takarmányozásban is. 

A Danuba Garden kínálatában az Asco Alga és a Kelpak termékek tartalmaznak nagy sűrűségben alga kivonatot.

Aminósavak és egyéb N tartalmú vegyületek 🧪

Az itt felhasznált aminósavak lehetnek mesterségesen előállított, vagy növényi és állati eredetűek. A növény az állati eredetű aminósavakat nem tudja olyan jól hasznosítani. Az aminósavak mellett ide tartoznak a peptidek is, melyek több aminósav molekulából állnak. Ebbe a csoportba tartoznak az egyéb N vegyületek mint pl. betainok és poliaminok. A Danuba Garden kínálatában idetartozik a pidolin aminósav (PA), mely a növény nitrogén anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint az R100-asban lévő DPU és Gamma-PGA biostimulátorok, melyek fokozzák a növényi növekedési hormon termelését és a kationok felvételét.

Ezen biostimulátorok a Ino-N Fix termékben találhatók meg.

Kitozán és más biopolimerek 🦀

A kitozán hatóanyagot a rovarok kitinvázából állítják elő. A kitozán az EU-ban elismert biológiai baktérium és gombaölő hatású termék, de nem növényvédő szer. Felhasználják még a gyógyászatban és a kozmetikai iparban is. Fokozza a növény természetes védekező képességét, de javítja a vízhasznosítást is! 

A Danuba Garden kínálatában a SoftGuard termék tartalmaz kitin hatóanyagot. 

Hasznos baktériumok 🧫

Talán ez a csoport az, amit a legkevésbé szükséges megmagyarázni. Nagyon sok olyan termék van a magyar piacon, melyek hasznos baktériumokat tartalmaznak. A Danuba Garden kínálatában a N megkötő és szárbontó Ino Bact N-Cell, valamint a Búza Bakter, Kukorica Bakter és Cukorrépa Bakter tartoznak ide. Ez utóbbi képes alacsonyabb műtrágyázás mellett is biztosítani a növénynek a szükséges tápanyagokat, így nem csökken a termés, hála a biostimulátoroknak!

Hasznos gombák 🍄

biostimulátorok

Magyarországon a legismertebb hasznos gomba a Trichoderma. A Danuba Garden kínálatában két termék is található, mely a talajban fejti ki áldásos hatását. Ezek a Tricho és a magyar gyártású Tricho B. Ezek mellett az idei évben kerül bevezetésre az az új Trichoderma, mely a növényben él és szaporodik, védi azt a növény immunrendszerével közösen.

Ez a termék a Tricho Immun, amit a Debreceni Egyetem kutatóival fejlesztettünk és regisztráltunk.

A Danuba Garden portfóliójában van még egy másik hasznos gomba, ez pedig a Mikorrhiza. ezen gombát tartalmaó temékeink a MikoMax Garden (granulátum) és annak 10 kg-os vátozata, valamint a MikoMax Gél (gél). Továbbá a Ino-Myc termékünk is folyékony, míg 10 növényes talajtakaró mix Mikorrhiza keverékünkünk granulátum állagú Mikorrhizát tartalmaz.